Energie: niet alle huurders zullen de prijsstijging op dezelfde manier ondergaan!

Zullen ook huurders te lijden hebben onder de hausse van de energieprijzen? Ja, maar de gevolgen zullen niet voor iedereen dezelfde zijn.

In een interview met televisiezender RTBF raadt José Garcia, secretaris-generaal van de huurdersbond, huurders aan om “nu meteen te besparen met het oog op de te verwachten energieprijsstijging.” De bond vraagt ook aan de overheid om bij te springen in de uitgaven gelinkt aan energie van de meest hulpbehoevende huurders.

In welk geval zal de huurder moeten betalen?

In de overgrote meerderheid van de gevallen. De lasten die de huurder aan de eigenaar moet betalen, maken over het algemeen deel uit van een “provisiesysteem”: dat wil zeggen dat de huurder bijbetaalt (of desgevallend geld terugkrijgt) bij de jaarlijkse afrekening. Het is aan de eigenaar om dat laatste te berekenen, in functie van de uitgaven van de huurder. En hoogstwaarschijnlijk zal de meerderheid van de huurders moeten bijbetalen, gezien de stijging van de energieprijzen.

Een aantal huurders geniet echter van een “forfaitair” systeem. In dat geval betaalt de huurder maandelijks hetzelfde bedrag, wat de energieprijs ook is. De forfaitaire lasten zijn echter minder wijdverbreid, José Garcia spreekt over 10% van de huurovereenkomsten.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼