Kan je je architect aansprakelijk stellen voor gebreken aan je huis?

Bij het bouwen of verbouwen van je woning doe je een beroep op een architect. Kan je die dan nadien aansprakelijk stellen als er gebreken aan de woning blijken te zijn? Met wat moet je daarbij rekening houden?

Tienjarige aansprakelijkheid

Je architect is, net als je aannemer, gedurende tien jaar aansprakelijk voor bepaalde gebreken aan je bouw. Het moet dan gaan om gebreken die ernstig zijn en een bedreiging inhouden voor de stevigheid van het gebouw op korte of lange termijn. Om je architect aansprakelijk te kunnen stellen moet je wel een fout in zijnen hoofde kunnen aantonen. Dat kan dan bv. een fout zijn in de conceptie van de werken of in het toezicht op de werf.

Lichtere gebreken

Ook voor lichtere verborgen gebreken die er zich op je werf voordoen kan je je architect eventueel aansprakelijk stellen als je ook hier weer een fout in zijnen hoofde kan aantonen. Je moet zo’n lichter verborgen gebrek wel inroepen binnen een korte termijn nadat het gebrek je ter kennis kwam. Het is dus niet zo dat je ook deze gebreken sowieso gedurende tien jaar na de oplevering nog kan inroepen.

Beiden aansprakelijk?

Is er zowel sprake van een fout van je aannemer als van de architect dan kan je die beiden aansprakelijk stellen. Weet dat beiden trouwens hun aansprakelijkheid binnen bepaalde grenzen ook moeten verzekeren. Overweeg je een procedure te starten tegen je aannemer en/of architect, overleg dan met je advocaat tegen wie je zal ageren.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼