Het gebeurt wel eens dat een huurder bij het einde van de huur niet dadelijk kan verhuizen omdat hij bv. geen andere woonst heeft of ziek is. Kan de huurder dan langer in het huurpand blijven? Met welke regels moet je dan rekening houden?
Buitengewone omstandigheden
Als een huurovereenkomst vervalt of eindigt ten gevolge van een opzegging, kan de huurder die het bewijs levert van buitengewone omstandigheden om een verlenging verzoeken. Buitengewone omstandigheden zijn daarbij omstandigheden waardoor de huurder tijdelijk niet of moeilijk kan verhuizen of een andere woning kan zoeken. Hierbij kan bv. gedacht worden aan de hoge leeftijd van de huurder, een zware ziekte of ongeval van de huurder, een zwangerschap waardoor men moet rusten, de onbeschikbaarheid van de aangekochte woning enz.
Bijkomende voorwaarden
Opdat de huurder dat zou kunnen vragen moet hij zijn hoofdverblijfplaats in het gehuurde goed hebben. Bovendien is vereist dat de huurovereenkomst eindigt ten gevolge van een opzegging. Enkel indien dit het geval is, zal om een verlenging kunnen verzocht worden.
Tijdig vragen
Wil je een verlenging van de huur krijgen, dan moet je dat aan de verhuurder vragen uiterlijk een maand voor de vervaldag van de huur. Je kan die vraag stellen via een aangetekende brief. Voor huurovereenkomsten afgesloten vanaf 1 januari 2019 in het Vlaamse gewest kan je het ook vragen door afgifte tegen ontvangstbewijs of door betekening van een gerechtsdeurwaardersexploot.
Gaat de verhuurder niet akkoord met deze vraag dan kan je als huurder de zaak aanhangig maken bij de vrederechter. Die kan dan beslissen om de verlenging al dan niet toe te staan.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)