Sommige glazen (vooral de meest kwetsbare) komen soms wit uitgeslagen uit de afwasmachine. Maar hoe komt dat en wat kun je eraan doen? We leggen het je uit!

💧 Kalkaanslag: de gebruikelijke boosdoener
Het witte laagje op je glazen ontstaat meestal door hard water, dat rijk is aan kalk. Wanneer het water over het glas stroomt, laat het een dun laagje calciumcarbonaat (ook bekend als kalk) achter. Dit zorgt voor die vervelende witte vlekken.
Oplossingen:
Gebruik spoelglansmiddel en zout om het water te verzachten.
Laat aangetaste glazen weken in azijn om de kalkaanslag te verwijderen.
🔬 Uitloging: Onomkeerbare schade aan glas
Niet alle witte vlekken zijn kalk. Soms wordt glas permanent aangetast door een proces dat uitloging heet. Hierbij lossen bepaalde elementen in het glas op, wat leidt tot een verandering in de chemische samenstelling van het glas.
Volgens Gérard Panczer, professor aan de Claude Bernard Universiteit in Lyon, gaat het vooral om het verlies van grote kationen zoals natrium (Na+), calcium (Ca2+), kalium (K+), of zelfs lood (Pb2+) in kristallen glas. Dit proces vervormt het glasoppervlak en zorgt voor witte of iriserende plekken door lichtverstrooiing of diffractie. Eenmaal aangetast, is het glas niet meer te herstellen.
🧼 Handige tips om je glazen te beschermen
Was breekbare glazen zoals champagne- en wijnglazen met de hand.
Gebruik in de vaatwasser het programma “glas” of “breekbaar” en bij voorkeur vloeibaar afwasmiddel in plaats van poeder of tabletten.
Dikker glaswerk kan meestal wel in de vaatwasser, maar volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant.
🔑 Kortom: Voor kwetsbare glazen is handwas het veiligst. Voor de vaatwasser: gebruik het juiste programma en de juiste middelen om je glazen stralend te houden!