Deze ereloonafspraken kan je maken met je architect

Als je met een architect in zee gaat voor een bouw- of verbouwingsproject wil je allicht wel weten wat dat je precies zal kosten. Met welke regels moet je daarbij rekening houden?

Geen ‘vaste’ tarieven

Er staan in de wet geen ‘vaste tarieven’ waaraan je architect zich moet houden. De ene architect zal dan ook al duurder zijn dan de andere. Zo kan een architect met meer ervaring of een zeer goede reputatie je dan ook bv. meer aanrekenen dan een beginnende architect. Daarnaast zal ook de omvang van de opdracht die je aan de architect geeft mee bepalend zijn om te weten hoeveel je deze zal moeten betalen.

Naast het eigenlijke ereloon van de architect ben je hem of haar mogelijks ook nog andere kosten verschuldigd (zoals bv. een verplaatsingsvergoeding, enz.).

Meerdere systemen

Je kan verschillende soorten ereloonafspraken met je architect maken. Zo kan diens ereloon bv. bepaald worden op een percentage van de bouwkost. Een richtsnoer daarbij is dat voor een nieuwbouw een ereloon van 7 à 10 % op de bouwprijs gebruikelijk is. Voor een verbouwing worden wel eens percentages van 12 à 15 % genoemd. Je kan ook bv. een forfaitair bedrag overeenkomen of een bedrag per uur. Het is ook mogelijk om een combinatie van afspraken te maken.

Afspraken op papier

Zorg er alleszins voor dat de ereloonafspraken die je met je architect maakt duidelijk zijn en dat ze ook op papier staan. Je architect is trouwens verplicht om een schriftelijk contract met je af te sluiten.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼