Lijmpistolen zijn polyvalent en makkelijk te gebruiken, en dus zijn ze zowel voor knutselaars als voor professionals onmisbaar. We vertellen je er alles over!
Lijmpistolen zorgen ervoor dat je duizend en Ă©Ă©n klussen kan doen, van het herstellen van een object dat stuk is tot het dichtkleven van kartonnen dozen. Of je nu een doorwinterde doe-het-zelver bent of gewoon iets moet repareren in huis, dit zijn onze aanbevelingen voor een vlekkeloze uitvoering volgens de regels van de kunst.
Proper!
De eerste aanbeveling wanneer je besluit om een lijmpistool te gebruiken, is dat de te lijmen oppervlakken perfect droog, maar ook stof- en vetvrij moeten zijn. Een proper oppervlak garandeert een optimale hechting en een duurzaam resultaat. Als je deze regel in acht neemt, kan smeltlijm gebruikt worden om textiel, karton, de meeste kunststoffen, maar ook veel natuurlijke materialen zoals steen, hout, kurk en leer. Het is ook ideaal voor hobbyprojecten, snelle reparaties en zelfs een aantal industriële toepassingen.
Teveel warmte verzwakt de lijm
Tweede tip: vermijd het om materialen te lijmen die hoge temperaturen kunnen bereiken, zoals een ovenschaal of, zelfs gewoon een koffiekop. De lijm die je met het pistool aanbrengt, kan zijn sterkte verliezen boven 70°, waardoor de gelijmde delen kunnen gaan lossen. Gebruik daarom bij voorkeur specifieke lijmen voor toepassingen bij hoge temperaturen of kies voor alternatieve hechtmethodes.
Enkele veiligheidsaanbevelingen
Hoe evident het ook mag klinken, lees voor je je nieuwe lijmpistool gaat gebruiken eerst de gebruiksaanwijzing! Het is altijd een goed idee om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen over hoe je de lijm in het pistool inbrengt, waar de verwarmingselementen zitten die je niet mag aanraken en hoe je het pistool aan en uit zet. Bepaalde modellen beschikken bovendien over specifieke functionaliteiten, zoals een temperatuurregeling of een geĂŻntegreerde staander.
Bovendien moet je er ook voor zorgen dat:
–Je alle oude lijmresten verwijdert voordat het toestel afkoelt. Dit gaat makkelijk met een tandenstoker of een lucifer.
– Als het op temperatuur gekomen is, raak dan de spuitmond waaruit de lijm komt niet meer aan en leg het pistool niet op zijn kant. Dan kan de lijm er immers uit lekken, met gevaar voor brandwonden of beschadiging van de het oppervlak waar je op werkt.
– En ook: richt het pistool altijd naar beneden en gebruik het nooit om materialen te lijmen die zich boven je bevinden! Warme lijm zou immers op je hoofd kunnen vallen en je verbranden.
– Gebruik tenslotte nooit water om het pistool schoon te maken, dat zou de interne componenten kunnen beschadigen. Haal ook de stekker uit het stopcontact bij het schoonmaken om elektrocutie te vermijden.
Tips van een professional
– Gebruik een stuk oud karton of een oude houten plank om onder het te lijmen materiaal te leggen. Zo voorkom je dat de lijm op het oppervlak terechtkomt waarop je werkt, en vermijd je vlekken op je werktafel.
– Begin voor het eigenlijke lijmen altijd met een kleine beetje lijm en gebruik in elk geval slechts de hoeveelheid lijm die nodig is. Teveel lijm kan ervoor zorgen dat je lijmresten ziet en dus een minder verzorgde afwerking krijgt, zonder dat het de stevigheid van je werk verhoogt.
– Denk er ook aan om in een goed geventileerde ruimte te werken, want hete lijm kan mogelijk schadelijke dampen afgeven.
– Reken tenslotte op ongeveer 24 uur voor de lijm helemaal droog en hard is. Dat is belangrijk als je bijvoorbeeld bewegende delen aan het lijmen bent, of als je iets aan het gelijmde deel moet hangen. Geduld is de sleutel om te komen tot een duurzaam en professioneel resultaat.