Gisterenavond zaten we gezellig in de zetel. En toch hadden we een bevroren neus door een ijzige tocht. Nochtans waren de deuren dicht, de verwarming aan en de gordijnen toe; er was dus geen enkele reden waarom die koude tocht ons zou komen lastigvallen.
Mijn vriend voelde met zijn hand langs mijn gordijnen en zijn reactie was duidelijk: de kou kwam daar vandaan. Eerst zei ik hem dat het onmogelijk was: ik had al 10 jaar overal dubbele beglazing. Maar ik moest toegeven dat hij gelijk had. En dat maakte me een beetje slechtgezind.
De volgende dag inspecteerde ik eerst de raamkozijnen en hun omkasting. Niets leek verdacht. Dus ging ik aan de slag om van de tocht af te komen door dat stuk van de kamer beter te isoleren.
Ik begon met isolatiefilm op de ramen te plakken. Dit vermindert het warmteverlies met 40%, wat niet slecht is. Maar ik heb het niet aangebracht op alle drie de ramen die uitgeven op de straat. Ik bedekte slechts een goede helft ervan. Zou wou ik ervoor zorgen dat het licht door de bovenkant van het raam naar binnen zou komen. Maar er is talent nodig om ervoor te zorgen dat er niet de minste luchtbel onder de film komt te zitten. Ik had het al moeilijk met het kaften van de boeken van mijn kinderen aan het begin van het schooljaar, dus ik zweette een beetje!
Scheuren?
Daarna vulde ik met silicone de paar minischeurtjes die tegen het plafond naast de raamkozijnen liepen. En ik controleerde de raamdichtingen. Ook die zien af na verloop van tijd. Je kan ze beter af en toe te checken en veranderen indien nodig.
Daarna ging ik op zoek naar isolerende gordijnen…
Want ik moet toegeven dat de mijne, licht als zijde, eerder mooi zijn dan doeltreffend als isolatie. Thermische gordijnen zijn een interessante barrière om de verspreiding van kou in de winter te beperken, maar ze zijn ook nuttig in de zomer omdat ze de warmte tegenhouden. Een slimme aankoop. Het goede nieuws is dat je deze isolerende gordijnen zowat overal kan vinden.
Reflecterend paneel
Tenslotte wilde ik een reflecterend paneel aanbrengen achter de radiator onder de ramen van de woonkamer. Het principe is eenvoudig: de door de radiator uitgestraalde warmte wordt terug de kamer in gestraald, in plaats van geabsorbeerd te worden door de muren waartegen de radiatoren bevestigd zijn. De energiebesparing bedraagt 5 tot 10%. Als de afmetingen perfect zijn, wordt hij helemaal verborgen door de radiator. Efficiënt en discreet!
Omdat ik het zelf wilde doen, demonteerde ik de radiator niet en maakte ik het paneel niet vast aan de bevestigingspunten. Ik ging voor plakband. Toegegeven, ik heb me geërgerd aan de dubbelzijdig aluminium plakband, maar ik kreeg de klus geklaard.
Nu moet ik alleen nog opnieuw een tv-avond met mijn partner inplannen. Misschien wordt zo lekker warm dat we de plaid, het hemd en al de rest achterwege kunnen laten! Que calor!