Een huis kopen met cryptomunten, het kan!

Wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om met cryptomunten te lenen voor een huis? Dit type lening zorgt ervoor dat je eigenaar kan worden zonder een beroep te doen op een bank. Ontdek hier hoe dat in zijn werk gaat.

Photo de Crypto Crow provenant de Pexels

Een huis kopen met cryptomunten: hoe werkt het?

Cryptomunten zijn steeds vaker een gespreksonderwerp: ze zijn voor iedereen toegankelijk en maken het voor elk beleggersprofiel – conservatief of agressief – mogelijk geld te beleggen, spaargeld te diversifiëren en zelfs voor verschillende diensten te betalen.

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om te lenen via cryptomunten. Dit krediet, dat de crypto-lening genoemd wordt, is niet afhankelijk van het traditionele bankensysteem en begint zelfs door doorgewinterde kopers gebruikt te worden om de aankoop van onroerend goed te financieren.

Wat is een crypto-lening?

Bij een banklening analyseert de instelling waarvan je geld leent je inkomen en vraagt je om onderpand (in de vorm van een stabiel loon, een verzekering, of andere). Bij de crypto-lening wordt gekeken naar je spaargeld in cryptomunten, niet naar je inkomen. Als deze spaartegoeden voldoende groot zijn, kan je geld lenen tegen een percentage van je crypto-activa. Je cryptomunten worden ook als onderpand gebruikt: in geval van wanbetaling haalt de geldschieter automatisch het bedrag dat nodig is van je spaartegoed om voor terugbetaling te zorgen. Om voor een crypto-lening in aanmerking te komen, moet je dus een flinke spaarpot aan cryptomunten hebben. Je moet ook weten dat hoe hoger het LTV-percentage (Loan To Value, de quotiteit) is, hoe groter het risico. Afhankelijk van de cryptobank varieert dit van 10% tot 90%.

Met dit systeem kan je geld lenen dat uitbetaald wordt in de vorm van stabiele crypto-valuta of in traditionele valuta naar keuze, zoals de euro.

Hoe neem je een lening met cryptomunten?

Om een crypto-lening af te sluiten, moet je een gespecialiseerde ‘cryptobank‘ kiezen, zoals Nexo of Coinloan. Net als traditionele banken bieden deze ‘cryptobanken’ spaarrekeningen met een hoog rendement, creditcards en leningen. Ze lijken op neobanken (Revolut, N26…), alleen zijn ze in dit geval gebaseerd op cryptomunten.

Zodra je rekening is aangemaakt en gevalideerd, kan je je cryptomunten als onderpand storten en meteen je aanvraag indienen. Het gevraagde bedrag is evenredig met je bedrag in cryptovaluta en wordt automatisch geaccepteerd. Je ontvangt het geld binnen de 24 uur op je rekening. Je kan het dan onmiddellijk naar je zichtrekening overschrijven.

Waarom voor de crypto-lening kiezen om je huis te kopen?

De crypto-lening is een alternatief voor bankleningen voor mensen die een aanzienlijke cryptomunten-portefeuille hebben. Je hoeft geen bankrekening te hebben of ellenlange formulieren in te vullen, je volgt gewoon de instructies op de website van de ‘cryptobank’ en geeft een passend bedrag aan cryptomunten als onderpand.

Leningen in cryptovaluta zijn ook beschikbaar voor mensen met een laag inkomen of die in een situatie zitten die het hen niet toelaat om via een bank te lenen.

In tegenstelling tot de traditionele banklening zijn de terugbetalingsvoorwaarden van de crypto-lening ook heel soepel. Je bent vrij om op je eigen tempo af te lossen, zolang je de eindtermijn maar haalt. Als je vervroegd aflost, moet je bovendien geen boete betalen! Je kan ook de aflossingsperiode verlengen, meestal zonder extra kosten.

Maar crypto-leningen zijn enkel geschikt voor ervaren leners, want het is aan de lener om het systeem en het risico dat ermee gepaard gaat te begrijpen, en het afbetalingsschema te beheren. Bovendien kan het zijn dat je, als de prijs van je cryptomunten schommelt, het bedrag van je reserve moet verhogen zodat je onderpand nog steeds bij het geleende bedrag past.

Hoe koop je een huis met cryptomunten?

Momenteel zijn er twee manieren om een huis te kopen met cryptomunten:

  1. De verkoper van het vastgoed stemt ermee in om in cryptovaluta betaald te worden. Dit is momenteel nog niet echt courant, maar sommige makelaars beginnen er belangstelling voor te krijgen en het aan te bieden.
  2. Je leent euro’s via een crypto-lening en schrijft het bedrag over naar je traditionele zichtrekening. Dit is de eenvoudigste oplossing, want je kan rechtstreeks in euro’s betalen.

De crypto-lening: een riskante operatie?

De crypto-lening is een zeer interessant alternatief voor de banklening, dat zich begint te ontwikkelen en in de toekomst verder zou moeten groeien. Het brengt echter ook enkele risico’s met zich mee:

  • Je moet je afbetalingsplan zelf beheren zonder vast schema ;
  • De prijs van sommige cryptomunten is erg volatiel en het spaargeld dat je als onderpand hebt verpand, kan snel in waarde dalen;
  • Zoals elke lening moet je over voldoende financiële middelen beschikken om je lening terug te betalen. Cryptobanken controleren je inkomensniveau niet, maar dat betekent niet dat je meer moet lenen dan je kan terugbetalen.

De crypto-lening is daarom bedoeld voor slimme beleggers die al over aanzienlijke spaarreserves beschikken in de vorm van cryptomunten. Bestudeer het onderwerp grondig en neem contact op met de FOD Financiën om alle informatie te krijgen die je nodig hebt voor je de sprong waagt.

Opgelet: geld lenen kost ook geld

www.simulationpret.be

✨ Overweeg je om te investeren in vastgoed? Ontdek ons platform dat 100% gewijd is aan vastgoedinvesteringen in België en in het buitenland! Of je nu je portfolio wilt diversifiëren, passief inkomen wilt genereren of gewoon een goede kans wilt grijpen, onze website staat vol met opties die aansluiten bij jouw investeringsbehoeften. 🏢🔍 Duik nu in onze sectie gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen en vind de beste deals om je rendement op investering te maximaliseren! 🎯 🏦 💼