Verbod op nieuwe stookolieketels: wat als je ketel het begeeft?

Vanaf 2022 mag je geen nieuwe stookolieketel meer laten plaatsen als er een gasleiding in de straat ligt. Maar wat als je stookolieketel het binnenkort begeeft? Hoe geraak je er vanaf en wat zijn de alternatieven?

Vandaag de dag heeft nog zo’n 16% van de gezinnen een stookolie-installatie. Vanaf 2022 moet je echter bij een nieuwe installatie overschakelen naar een andere verwarmingsmethode. Herstellingen mogen wel nog.

Het verbod komt er omdat een stookolieketel heel wat broeikasgassen uitstoot. Zo’n 40% van de broeikasgasemissies in afkomstig van stookoliegebruik. Ook lekkende tanis vormen trouwens een probleem Maar wat zijn nu eigenlijk de alternatieven en hoe laat je een stookolie-installatie verwijderen?

Het verwijderen van een stookolie-installatie

De procedure van het buiten gebruik stellen van oude stookolieketels is wettelijk bepaald. Je moet dit laten doen door een erkende professional die een attest aflevert. Kan de tank niet weggehaald worden, dan wordt deze onbruikbaar gemaakt.

Wat zijn de alternatieven?

  • Aardgas

Aardgas is heel populair en wat de installatiekosten betreft is aardgas vaak een stuk goedkoper dan stookolie. Gasketels zijn over het algemeen voordeliger dan stookolieketels. Een goed installatie heb je al voor om en bij de 1.400 euro. Er zijn heel wat alternatieven dus laat je goed adviseren. De leidingen en radiatoren van je stookolie-installatie kan je in principe, mits wat aanpassingen, blijven gebruiken. Om aardgas te kunnen gebruiken, moet je wel even checken of er een leiding in je straat ligt. Controleer ook altijd even voor welke premies je in aanmerking komt.

  • Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief, dat vooral in combinatie met zonnepanelen efficiënt is. Ook je woning moet goed geïsoleerd zijn om alles uit je warmtepomp te halen.

  • Propaangas

Ook propaangas is een alternatief. Een ketel kost je zo’n 3.000 euro en je kunt de tank zowel onder- als bovengronds laten plaatsen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼