Underlayment wordt steeds populairder en toch heb je er misschien nog nooit van gehoord. Het materiaal is perfect geschikt voor uiteenlopende projecten en we geven je er dan ook graag wat meer info over mee.
Wat is underlayment?
Underlayment is een soort van plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Die lagen zijn ook duidelijk zichtbaar aan de zijkanten. De plaat heeft een vlammende houttekening, wat het een bijzondere uitstraling geeft. Vroeger werd deze plaat ingezet voor ondervloeren, terwijl de plaat nu net wordt gebruikt voor zijn looks. Het is een dikke, sterke plaat die voor heel wat toepassingen ingezet kan worden. De verschillende lagen zorgen ervoor dat de plaat niet krom trekt, waardoor de platen ook gebruikt kunnen worden voor meubels. Het materiaal is wel enkel binnen inzetbaar, want tegen een bui kan underlayment niet.
De verwarring met multiplex en OSB
Vaak denken mensen dat multiplex en OSB hetzelfde zijn, maar er zijn verschillen. Multiplex is eerder een verzamelnaam voor verschillende plaatsoorten die met elkaar verlijmd zijn. Underlayment en OSB zijn beide een soort multiplex, maar niet gelijk. Beide soorten zijn ook verkrijgbaar in verschillende formaten en diktes.
Terwijl OSB is samengesteld uit lagen grove houtsnippers die verlijmd zijn, is underlayment strakker én sterker. OSB is wat grover en donkerder, maar ook een stukje goedkoper dan underlayment. Beide materialen kunnen ingezet worden voor uiteenlopende doe-het-zelf klusjes in huis.
Wat je nog moet weten over underlayment?
Er zijn verschillende soorten underlayment, maar de variant met het lichte Fins vurenhout en elliotis pine zie je het meest. Er zijn verschillende diktes, maar wil je er zelf mee aan de slag, dan heeft de variant van 18 mm de voorkeur. Het verzagen laat je best op voorhand doen in de hout- of doe-het-zelfzaak. Schuur de platen goed op en gebruik het vlammende patroon in de lengte voor het mooiste effect. Afwerken doe je het best met een blanke lak. Dit beschermt het hout tegen vlekken, kromtrekken en gaat vergeling tegen.