Zoals heel wat Belgen die dagelijks koffie drinken, gooi je waarschijnlijk je koffiedras in de vuilbak of op bij het compost, zonder erbij stil te staan dat het zeer nuttig kan zijn voor je planten en je tuin!
Wist je dat je koffiedras (of koffiedik) een 100% natuurlijke meststof is, rijk aan stikstof, fosfor, potassium en magnesium, die geleidelijk aan opgenomen worden door planten? In een beperkte dosis werkt koffiedras als activator voor de compost, en regenwormen houden ervan omdat het hen helpt om organische stoffen te verteren! Maal let op, want koffiedras bevordert de ontwikkeling van groen, ten nadele van de bloei. Gebruik het dus met mate
Wanneer en hoe gebruik je het?
Idealiter wordt koffiedras aan de grond of potgrond toegevoegd wanneer er geplant wordt, of bij de start van de lente wanneer de plant begint te groeien. Anderzijds kan je het voor planten met decoratieve bladeren en bladgroenten het hele jaar door gebruiken!
In de tuin:
Koffiedras is licht zuur en doet het wonderen voor hortensia’s en andere planten die van heidegrond houden. In de moestuin zijn tomaten er gek op! Bij zaailingen kan koffiedras gebruikt worden als contrastbedekking om je te helpen de donkere zaden van de potgrond te onderscheiden. Dit maakt het mogelijk om gelijkmatiger te zaaien. Het kan ook door de tuinaarde gemengd worden om een uitstekend substraat te vormen om in het zaaien. Dankzij zijn fijnheid houdt koffiedras het vocht doeltreffend vast en geeft het slechts geleidelijk weer af.
Een natuurlijk afweermiddel:
Koffiedras heeft ook afwerende eigenschappen. De geur en de korrelige textuur weren insecten, ongedierte en zelfs slakken. Door een dun laagje rond de planten te strooien die je wil beschermen, kan je slakken, mieren en bladluizen weghouden.
Opgelet bij het gebruik:
Voor je het gebruik, is het absoluut nodig om het koffiedras goed in de open lucht te laten drogen, zodat het niet gaat schimmelen als het eenmaal met de grond vermengd is. Bovendien is koffiedras dan wel goed voor veel planten, maar andere planten, zoals jonge planten of zaailingen, kunnen gevoelig zijn voor het hoge stikstofgehalte. Daarom raden we aan om het spaarzaam te gebruiken en het te verwerken in compost in plaats van het rechtstreeks bij deze planten te gebruiken.