Om vastgoed te kopen, zijn er twee opties: een openbare verkoop of een onderhandse verkoop. Die laatste optie is veruit de meest courante, maar de eerste vorm wint aan belang, onder andere dankzij zijn ‘online’ versie. Wat zijn de verschillen tussen deze twee verkooptypes? Wat moet je absoluut in het oog houden? We bekijken het met jou!
De onderhandse verkoop
Dit is zonder twijfel dé klassieke verkoopwijze. De procedure duurt lang, wat zijn voor- en nadelen heeft.
Procedure
Heb je het pand van je dromen gevonden? Dan raden we je aan om een optie te nemen bij de eigenaar of het vastgoedkantoor dat zich ontfermt over de woning. Zo kan je aanvullende informatie opvragen, vooral op het vlak van stedenbouw als je werken wil uitvoeren, of op het vlak van bankzaken als je een lening wil afsluiten. Vergeet wat dat laatste betreft niet om de registratierechten en notariskosten bij de prijs van het huis te rekenen…
Is alles in orde en wordt er een prijs overeengekomen? Dan kan je overgaan tot de volgende stap: het compromis tekenen. Dat kan door het vastgoedkantoor opgesteld worden, of je kan dat zelf doen, maar we raden je in elk geval aan om het door een notaris te laten nalezen om er zeker van te zijn dat het volledig is en alle nuttige informatie bevat. In dit stadium zal je ook een vorm van voorschot moeten betalen, gewoonlijk op een rekening van de notaris. Het bedrag van die waarborgsom ligt tussen 5 en 10% van de prijs van het huis.
Maximaal 4 maanden later zal je de verkoopakte bij de notaris tekenen. Op dat moment wordt het resterende saldo aan de verkoper betaald. Merk op dat als er een hypothecaire lening is, die laatste stap geregeld wordt door de bank, die het saldo aan de notaris zal betalen. De notaris maakt dan de totaalsom over aan de verkoper. En dan is het zover: gefeliciteerd, je bent de eigenaar!
Voordelen:
- De meerderheid van de panden wordt onderhands verkocht
- Je kan niet overboden worden
- Soms meer tijd om inlichtingen in te winnen
- Mogelijkheid om opschortende voorwaarden te laten opnemen
Nadelen:
- Lange procedure
- Panden zijn soms duurder dan panden die online aangeboden worden
Openbare verkoop
Vandaag verloopt een openbare verkoop in twee mogelijke vormen: online of fysiek in een lokaal. De eerste formule is sinds de pandemie vrij populair geworden, maar het proces is uiteraard vergelijkbaar met dat van een ‘fysieke’ openbare verkoop. In elk geval worden deze verkopen georganiseerd via een notaris. Het verschil? In het geval van een online verkoop beslaat de veilingdag een periode van meerdere dagen.
Heb je het pand van je dromen gevonden? Vraag de notaris om het te bezoeken en vergeet niet naar de verkoopvoorwaarden te vragen! Je vindt er normaal alle kosten in terug die bij de verkoop gepaard zullen gaan. Met deze bedragen moet natuurlijk rekening gehouden worden bij de berekening van je maximumbod… Gouden tip: check voor je naar de verkoop gaat bij je bank hoeveel je kan lenen en overschrijd dit bedrag in geen geval!
Bij de verkoop kan de notaris een startprijs vaststellen. Het pand wordt toegewezen aan de hoogste bieder. Een tip: laat je hier niet in meeslepen en hou je aan je initiële limiet! Als je de hoogste bieder bent, weet dan dat je de kosten binnen de 5 dagen moet betalen en de prijs van het huis binnen ongeveer 6 weken.
Daarom is het van essentieel belang dat je er van tevoren zeker van bent dat je je het pand kan veroorloven. Als je het huis niet kan betalen, wordt het opnieuw geveild, met het risico dat je het verschil moet betalen als het bereikte bedrag lager is dan wat jij had moeten betalen! Merk op dat geïnteresseerden binnen de 15 dagen na de veiling een bod kunnen uitbrengen dat minstens 10% hoger moet zijn dan het laatste bod. Dit staat bekend als de "recht van hoger bod". Het zal leiden tot een tweede veiling.
Voordelen:
- Snelheid van de procedure
- Kans om een “goede deal” te doen
- Procedure van A tot Z begeleid door een notaris
Nadelen:
- Hoge bijkomende kosten
- Recht van hoger bod kan voor stress zorgen bij de koper
- Geen mogelijkheid tot opschortende voorwaarden