3 voorzorgen die je best neemt als je ook (een deel van) de inboedel koopt

Bij de verkoop van een onroerend goed neemt de koper ook wel eens een deel van de inboedel (zoals bv. verlichting, gordijnen, bepaalde meubels, …) over. Welke voorzorgen neem je in dat geval als koper maar beter?

Aparte overeenkomst

Als je los van het onroerend goed ook bepaalde roerende goederen overneemt, dan maak je daar best een aparte overeenkomst voor op. In die overeenkomst detailleer je dan wat je precies koopt. Zijn er waardevolle goederen bij dan zou je in de overeenkomst een foto kunnen voegen en/of een gedetailleerde beschrijving.

Het is wel belangrijk de verkoop van de roerende goederen te koppelen aan de verkoop van het onroerend goed en te bepalen dat de verkoop van de roerende goederen enkel doorgaat als ook de koop van het onroerend goed doorgang vindt.

Realistische prijs

Kom voor de aankoop van de roerende goederen een realistische prijs overeen. Het gaat niet op om de waarde te overschatten om op die manier minder te moeten betalen voor het onroerend goed op zich. Een dergelijke werkwijze is namelijk niet zonder gevaar. De fiscus zou nu eenmaal een tekortschatting op de prijs van de woning zelf kunnen inroepen.

Ga kijken

Spreek verder met de verkoper af dat je vlak voor de notariële akte inzake de aankoop van het onroerend goed wordt verleden nog even mag langskomen in het gekochte pand. Je kan dan meteen zien of de zaken die je bijkocht er nog staan en of deze zich nog in goede staat bevinden.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼