Dat is alleszins het resultaat van een doctoraatstudie. Maar wat is een “aanpasbaar” huis? En waarom zou dat type woning goedkoper zijn?
De doctoraatstudie van Charlotte Cambier, van de studiegroep Architectural-Engineering van de VUB, toont aan dat “aanpasbare” huizen minder duur zijn dan traditionele huizen.
Wat is een “aanpasbaar” huis?
Een zogenaamd “aanpasbaar” huis evolueert mee met de behoeftes van de bewoners, met uitneembare en herbruikbare elementen, zoals het houtwerk en binnenmuren, legt de onderzoekster uit. De woning kan zo worden aangepast aan de telewerknormen, de komst van een kind of kan worden omgevormd tot een “kangoeroewoning”, bestaande uit een hoofdwoning en een aparte woning, waardoor verschillende familieleden kunnen samenwonen.
Handleiding en voordelen
“Het aanpasbaar huis bestaat in eerste instantie enkel uit de noodzakelijke ruimtes die de familie op dat moment nodig heeft”, verduidelijkt Charlotte Cambier. “In de loop der jaren, zullen de onderhoudskosten lager zijn, want er zijn minder bouwelementen, zoals houtwerk, afwerkmaterialen, enz. die onderhouden en hersteld moeten worden. Daarom is het aanpasbaar huis voordeliger in materialen en heeft het een minder grote impact op het milieu.”
Een ander voordeel zit ook in het gebruik van uitneembare materialen, waardoor aanpassingen gemakkelijker zijn. “Het gebruik van andere materialen maakt geen verschil op financieel vlak, maar het kan op lange termijn wel voordeliger zijn. Je kan de uitneembare materialen na gebruik weer verkopen”, besluit Charlotte Cambier.