Hoeveel kost een dakisolatie in 2022?

Met de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen probeer je er waarschijnlijk alles aan te doen om energie te besparen. De verwarming een graadje lager zetten, wat minder lang douchen, energie vergelijken … Maar wist je dat energiebesparende renovaties de beste manier zijn om je energiefactuur te verlagen? Dakisolatie is er één van. Maar wat kost een dakisolatie in 2022 eigenlijk?

Waarom je dak isoleren?

Wel, eerst en vooral is dakisolatie verplicht voor woningen en huurwoningen in Vlaanderen sinds 2020. Dit geldt voor woningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet, want woningen die nadien werden gebouwd voldoen meestal aan de normen voor dakisolatie. In Brussel en Wallonië geldt deze verplichting nog niet.

Ten tweede verhoogt de isolatie van je dak het wooncomfort. In de winter wordt de warmte langer binnen gehouden, in de zomer wordt ze langer buiten gehouden. Door de aangenamere temperatuur kan je de zolder eventueel ook gebruiken als extra kamer.

Verder gaat de meeste warmte in je huis verloren via het dak. Met dakisolatie kan je gemiddeld 25 tot 30% op je energiekosten besparen, ofwel enkele honderden euro’s per jaar. Pluspunt? Dat je minder energie hoeft te verbruiken is ook nog eens goed voor het milieu. Ten slotte gaat een geïsoleerd dak de waarde van je woning verhogen. Isolatie leidt immers tot een betere energiescore op je energieprestatiecertificaat waardoor je jouw huis tegen een hogere prijs kan verkopen.

Wat is de gemiddelde prijs van een dakisolatie?

Voor een dakisolatie moet je gemiddeld rekenen op een kostprijs tussen € 20 en € 100 per m², inclusief plaatsing maar exclusief btw. Een voorbeeld: Heeft jouw woning een dakoppervlak van 90 m²? Dan moet je voor een dakisolatie een prijs tussen € 1.800 en € 9.000 euro neertellen.

De exacte prijs van een dakisolatie hangt echter af van verschillende factoren:

 • Je dak laten isoleren door een vakman of het zelf doen
 • De oppervlakte van je dak
 • Het gekozen isolatiemateriaal: isolatiedekens, isolatieplaten of spuitisolatie
 • De dikte van de dakisolatie
 • Je type dak: plat of hellend
 • De isolatiemethode: langs binnen, langs buiten, zoldervloerisolatie
 • De moeilijkheidsgraad
 • De voorbereidende werken en de afwerking

Toch mag de prijs niet de doorslaggevende factor zijn voor bijvoorbeeld het isolatiemateriaal of de isolatiemethode die je kiest. Zo is gespoten isolatie (gemiddeld € 30 per m²) waarschijnlijk duurder dan isolatiedekens (vanaf € 20 per m²), omdat je met die eerste nauwkeurig kan isoleren en het sneller kan plaatsen. Ook je dak langs buiten laten isoleren is duurder dan je dak langs binnen te laten isoleren, omdat het eerste beter is om onder andere temperatuurschommelingen en condensvorming te vermijden.

Natuurlijk is het ook goedkoper om zelf je dak te isoleren in plaats van een isolatiespecialist in te schakelen. Afhankelijk van het isolatiemateriaal kan het in sommige gevallen tot wel 50% goedkoper zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar wat je zelf doet, doe je daarom niet altijd beter. Een dak isoleren is immers niet gemakkelijk en het vraagt de nodige kennis, ervaring en tijd. Een vakman daarentegen kan een analyse maken van je dak, advies geven over welk type isolatie het beste is voor jouw woning en zorgen voor een correcte plaatsing.

Hoe je dakisolatie financieren?

Hoewel de prijs van dakisolatie sterk afhangt van verschillende factoren, kan dit project toch een grote hap uit jouw budget nemen. Als je niet al jouw spaargeld wilt gebruiken of je wat extra geld nodig hebt, kan je bij een financiële instelling een groene lening of energielening aanvragen. Dit is een lening op afbetaling waarbij je tegen een voordelige rentevoet – meestal onder de 2% – geld kan lenen om energiebesparende werken, zoals een dakisolatie, uit te voeren.

Naast een lening bij de bank, kan je ook bij jouw lokale overheid aankloppen voor een premie. Zo kan je de prijs van jouw dakisolatie drukken en kan je jouw investering sneller terugverdienen.

In Vlaanderen kan je onder voorwaarden profiteren van de volgende premies:

 • Premie voor dak- of zoldervloerisolatie van Fluvius: bedrag tussen € 4 en € 14 per m²; onder voorwaarden zoals dat de werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer.
 • EPC-labelpremie: bedrag tussen € 2.500 en € 6.000; onder voorwaarden zoals dat je dankzij renovaties een hoger energielabel haalt binnen de vijf jaar.
 • Totaalrenovatiebonus van Fluvius: bedrag tussen € 625 en € 4.750; onder voorwaarden zoals dat je drie energiebesparende renovaties moet uitvoeren binnen de vijf jaar.
 • Overkoepelende renovatiepremie: 20% tot 30% van de facturen; onder voorwaarden zoals dat je dakisolatie plaatst alsook (een deel) van jouw dak vernieuwt.
 • Huur-en-isolatiepremie voor huurders: € 20 per m² + € 200 per dossier voor de projectpromotor, het eventuele resterende bedrag is voor de verhuurder.
 • Verlaagd btw-tarief: van 21% naar 6% als je woning ouder dan tien jaar is.
 • Gemeentelijke premies: sommige Vlaamse gemeenten geven ook premies voor dakisolatie.

Opmerking: Vanaf de tweede helft van 2022 komt er een eengemaakte premie voor renovatie en energiebesparende investeringen, genaamd Mijn Verbouwpremie. De exacte bedragen en voorwaarden zijn nog niet goedgekeurd.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je onder voorwaarden profiteren van de volgende premies:

 • RENOLUTION-premie voor dakisolatie: bedrag afhankelijk van inkomen (I = basisschijf € 35 per m²; II: gemiddeld inkomen € 45 per m²; III = laag inkomen € 55 per m²;), je gezinssituatie en het type woning
  • Opmerking: dit is een nieuwe overkoepelende premie van 1 januari 2022, maar kan pas vanaf 1 maart 2022 worden aangevraagd.
 • Gemeentelijke premies: sommige Brusselse gemeenten geven ook premies voor dakisolatie.

In Wallonië kan je onder voorwaarden profiteren van de volgende premie:

 • Energiepremie: basisbedrag hangt af van het aantal kWh dat bespaard kan worden door de dakisolatiewerken en het gezinsinkomen. Hoe beter de dakisolatie, hoe hoger de premie. Een voorwaarde is dat er voor de werken een audit moet gebeuren door een erkende aannemer.
 • Gemeentelijke premies: sommige Waalse gemeenten geven ook premies voor dakisolatie.

Is dakisolatie een interessante investering?

Zeker en vast. Door je dak te isoleren bespaar je gemiddeld 25% à 30% op je energiefactuur. Hoewel de kosten voor dit project hoog kunnen oplopen, heb je deze investering gemiddeld na vijf tot vijftien jaar terugverdiend. Hoe snel je een rendement op je investering ziet, hangt af van factoren zoals de totale kostprijs, de energieprijzen en de premies waarvan je eventueel kan genieten.

In samenwerking met Tariefchecker.be.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼