Je aannemer komt bij je langs om werken uit te voeren op een moment dat je niet thuis bent. Kan hij in dat geval een vergoeding vragen voor de ‘verloren’ uren en nutteloze verplaatsingskosten? Welke argumenten heb je als je aannemer dat vraagt?

Datum en uur afgesproken?
Een eerste vraag die in dit geval rijst is of je aannemer een datum en uur met jou heeft afgesproken dat hij zou langskomen. Als deze op het onverwachts langskomt kan de aannemer nu eenmaal maar moeilijk verwachten dat je ook thuis bent. Sprak hij wel een tijdstip met je af, dan mag de aannemer integendeel wel verwachten dat er iemand thuis is. Als opdrachtgever is het nu eenmaal je taak om hem de toegang tot de werf mogelijk te maken.
Bij een discussie zal de aannemer wel moeten kunnen bewijzen dat er een concreet tijdstip waarop hij zou langskomen werd afgesproken. Werd dit louter mondeling of telefonisch afgesproken, dan zal dit bewijs meestal moeilijk zijn. Heeft je aannemer een mailbericht, whatsapp of sms-bericht van jou waarin je laat weten akkoord te gaan met een bepaald moment waarop hij zou langskomen dan zal hij het bewijs wel kunnen leveren.
Niet thuis, en dan?
Ben je niet thuis op het afgesproken moment en kan de aannemer niet bij je binnen, dan bega je als opdrachtgever een fout. Iets anders wordt het als je door een overmachtssituatie niet thuis kon zijn (je werd bv. plots gehospitaliseerd en kon de aannemer niet verwittigen). Je aannemer zal, als je zou betwisten dat hij langs is geweest, wel moeten aantonen dat dit effectief het geval was.
Je aannemer zou dan wel degelijk een schadevergoeding kunnen vragen voor de nutteloze uren en verplaatsingskosten. Of hij dat al dan niet wil doen is natuurlijk zijn beslissing. Hij zou om commerciële redenen ook kunnen beslissen niets van jou te vragen. Vraagt je aannemer toch een vergoeding dan is het aan hem zijn schade aan te tonen. Je hoeft dus niet noodzakelijk akkoord te gaan met het bedrag dat deze zo maar als schade vooropstelt.
Contractuele afspraken
Je aannemer zou in het aannemingscontract dat deze met je afsluit of in zijn algemene voorwaarden afspraken met je kunnen maken over de vergoeding die hij je zal vragen als hij voor een gesloten deur staat. Zo zou hij bijvoorbeeld een forfaitair bedrag met jou kunnen afspreken of een tarief per uur dat ‘verloren’ ging. Hij zou ook bv. een vergoeding met je kunnen afspreken voor de nutteloze verplaatsingskosten (bv. een bedrag per kilometer).
Beroept de aannemer zich op een dergelijke bepaling dan moet deze aantonen dat je akkoord ging met de algemene voorwaarden doordat je ze bv. voor akkoord ondertekende. Je kan als consument de geldigheid van de contractuele bepaling eventueel ook betwisten door te zeggen dat er geen gelijkwaardige vergoeding is voorzien in jouw voordeel voor het geval je aannemer zich niet houdt aan de overeenkomst.
En als je je woning verhuurt?
Wil je door een aannemer bepaalde (herstellings)werken laten doen aan een woning die je verhuurt dan is het belangrijk dat er met je huurder een moment wordt afgesproken dat de aannemer kan langskomen. Je kan je aannemer eventueel deze afspraak rechtstreeks met je huurder laten maken. Is je huurder niet thuis op het moment dat de aannemer langsgaat dan kan de aannemer eventueel een schadevergoeding aan jou vragen omdat jij zijn contractspartij bent. Jij zal dan op jouw beurt die schadevergoeding moeten trachten verhalen op je huurder.
Weet trouwens dat als je huurder niet thuis is, jij de aannemer niet in het huurhuis mag binnen laten. Je mag al evenmin zelf binnengaan. Als je dat toch doet bega je een strafrechtelijke inbreuk. Bovendien kom je dan tekort aan je verhuurdersverplichtingen. Wat wel mogelijk is, is met je huurder af te spreken dat je met je sleutel de aannemer mag binnenlaten. Indien je zulk akkoord hebt laat je dit best via e-mail, whatsapp of sms bevestigen door je huurder.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)