Als je een woning of appartement koopt moet je naast de eigenlijke aankoopprijs ook registratierechten en de kosten van de notaris betalen. Met welk bedrag moet je daarbij rekening houden en hoe kan je dat berekenen?
Om te weten welk budget je juist moet voorzien bij de aankoop van een onroerend goed, is het van belang te weten welke kosten er bij de eigenlijke aankoopprijs komen.
Website
Om een goed idee te krijgen van deze kosten kan je terecht op de website Bereken – Notaris.be. Daar kan je ingeven waar het onroerend goed dat je wil kopen gelegen is (Vlaanderen, Wallonië of Brussel) en wat de aankoopprijs is. Je kan ook andere zaken aanduiden en dit afhankelijk van waar het pand gelegen is. Zo kan je voor woningen in Vlaanderen bijvoorbeeld aanduiden of het gaat om een woning of appartement dan wel om een bouwgrond alsook of het al dan niet je eigen woning is.
Berekening
Na het ingeven van deze verschillende zaken krijg je een berekening van de registratierechten waar je rekening mee moet houden alsook van de notariskosten (het eigenlijke ereloon van de notaris, de administratieve kosten van de notaris alsook de kosten van de overschrijving van de akte). Deze berekening is indicatief maar geeft je een bijzonder goed beeld van het kostenplaatje.
BTW
Hou er rekening mee dat als je een pand koopt dat onder de BTW-regeling valt je de berekeningsmodule niet zonder meer kunt gebruiken. De optie dat je BTW moet betalen op de constructie is daar nu eenmaal niet in vervat.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)