Heb je je hart verloren aan een pand na een huisbezoek, en voldoet het bovendien aan al je vereisten? Maar zit je met het probleem dat je spaargeld de kosten, noch een deel van de aankoopprijs dekt? Wat doe je in zo’n situatie?
In 2020 heeft de Nationale Bank van België de regels voor het toekennen van leningen aangescherpt. Bij leningen voor de aankoop van vastgoed kunnen banken nu nog maar maximaal 90% van de aankoopwaarde lenen. Helaas blijft het kopen van een huis of een appartement niet beperkt tot de prijs die de verkoper vraagt. Je moet er nog verschillende kosten bijtellen, zoals notariskosten, registratierechten en hypotheekkosten… Dit zijn vaak aanzienlijke bedragen die je niet bij je bank kan lenen! Je kan dus maar beter een goed gevulde spaarrekening hebben voor je op zoek gaat naar het huis van je dromen.
Er zijn oplossingen
Ondanks deze door de overheid opgelegde verscherping is de situatie niet hopeloos! Het kan de moeite waard zijn bij een kredietdeskundige aan te kloppen om je financiële situatie te analyseren. Behalve je persoonlijke spaargeld, kan je ook andere garanties geven aan de instelling waarbij je leent. Een punt dat vaak over het hoofd gezien wordt!
Sommige kredietverstrekkers bieden aantrekkelijke pakketten aan waarmee ouders de notariskosten en registratiekosten kunnen financieren. Ze kunnen ook een extra vastgoedgarantie geven voor de aankoop van je pand. Dit vermindert het risico voor de kredietverstrekker en verbetert de kwaliteit van je dossier.
Een andere mogelijkheid: je kan ook een andere vorm van garantie voor een lening gebruiken. Dit is het geval met fiscale spaarverzekeringen (groepsverzekering voor werknemers, vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen of individuele pensioentoezeggingen voor bedrijfsleiders). Via deze tegoeden kan je een voorschot krijgen op het reeds opgebouwde kapitaal, dat direct beschikbaar is voor de aankoop van een eigendom in België!