Heel wat mensen willen een kippenhok plaatsen in hun tuin. Kippen houden, brengt immers een aantal voordelen met zich mee, te beginnen met een dagelijkse aanvoer van eieren. Ze kunnen ook helpen om het groenafval wat weg te werken. Maar om de stap te zetten, moet je rekening houden met een aantal regels!
Kippen houden, heeft veel voordelen. Naast het regelmatig leggen van verse eieren, het vernietigen van een flink deel van het organische afval dat door het huishouden wordt geproduceerd en de dagelijkse "schoonmaak" van de tuin dankzij de eliminatie van duizend en een ongewenste beestjes, vallen veel huishoudens met een tuin voor de charme van een ‘erf’. Maar je moet in België rekening houden met een aantal regels.
Minder dan 30 kippen?
Als je minder dan 30 kippen in je hok hebt, hoef je geen aanvraag in te dienen of je hok aan te geven bij de lokale overheid. De wetgeving over hanen verschilt van gemeente tot gemeente. Informeer dus bij het lokale bestuur, want het vroege ochtendlijke gekraai van een trotse haan kan je buren storen!
Hoe zit het met het kippenhok?
Volgens de in ons land geldende wetgeving is voor de bouw van een onderkomen voor pluimvee, waarvan het aantal niet meer dan 30 stuks bedraagt, geen bouwvergunning nodig. Alles wat je moet doen, is een eenvoudige verklaring neerleggen op de gemeente, op voorwaarde dat het afdak aan bepaalde normen voldoet: een oppervlakte van minder dan of gelijk aan 15 m², een afstand van 3 m van aangrenzende percelen en 20 m van een naburige woning, en een hoogte van niet meer dan 2,50 m bij de kroonlijst en 3,50 m bij de nok (gemeten vanaf de grond).
Dierenwelzijn
Een reeks regels moet natuurlijk ook in acht genomen worden wat het welzijn van de dieren betreft. Daarbij gaat het vooral om het voedsel en de verzorging die de kippen krijgen, maar ook om de ruimte die ze ter beschikking hebben. Een ruwe schatting van de noodzakelijkheden:
- 2 m² ruimte per kip buiten en 0,5 m² binnen in het kippenhok,
- een regelmatige aanvoer van granen (zoals maïs), naast gras en organisch afval,
- het regelmatig schoonmaken van het hok om ongedierte, geuren en ziekten te voorkomen,
- En een kippenhok dat zijn bewoners beschermt tegen hitte, vochtigheid en tocht.