Bij het bouwen of verbouwen doe je een beroep op een aannemer. De werken die hij uitvoerde gebeurden niet correct of bepaalde zaken die hij plaatste blijken ‘beschadigd’ te zijn. Hoe kan je in dat geval reageren?
Stel : na het plaatsen van nieuwe ramen in je woning stel je vast dat er enkele serieuze krassen op de raamkaders zijn. Of de nieuwe vloer die je liet leggen ligt schots en scheef. Wat moet je in zo’n geval doen?
Oplevering
Als de werken die je aannemer uitvoert wat men noemt ‘zichtbare gebreken’ vertonen, dan moet je die opmerken op het moment van de zogenaamde oplevering van de werken. Doet je dat niet, dan wordt je geacht de werken te hebben aanvaard en kan je later niet meer moeilijk doen over zichtbare gebreken. Dat is alvast het principe….
Reageer direct
In de praktijk is er vaak geen ‘echte’ oplevering van de werken. Het is dan ook belangrijk om je aannemer zodra je de gebreken vaststelt daarvan op de hoogte te brengen. Zorg dat je daarvan ook een bewijs hebt. Stuur bv. een mail naar je aannemer waarbij je vraagt de ontvangst te bevestigen. Doet je aannemer dat niet, dan kan je ook een aangetekende brief sturen waarin je wijst op de problemen met de werken.
Betaal niet (volledig)
Zijn er bepaalde gebreken aan de werken, dan betaal je ook maar beter de factuur van je aannemer niet (volledig). Betaal enkel het niet-betwiste gedeelte. Doe je dat niet en betaal je toch de volledige rekening, dan kan je aannemer zeggen dat je de werken aanvaardde en daar niet meer moeilijk over kan doen.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)