Wanneer we een dagje ouder worden, zijn we niet altijd meer in staat om via de trap een verdieping hoger te klimmen. En dat probleem, dat een kwart van de mensen op leeftijd treft, is een echt obstakel. Gelukkig bestaan er oplossingen. Volg de gids!
Wees voorzichtig.. op jezelf!
Minder mobiel worden is meestal te wijten aan een combinatie van twee factoren: verminderde spierkracht en gewrichten die de nijging hebben om te verstijven. Daardoor wordt het steeds moeilijker om je knieën te buigen. Deze ‘scharnier voor je benen’ speelt echter een belangrijke rol bij het op en af lopen van de trap . Het beste advies dat we je kunnen geven om ‘de machine aan de gang te houden’ is om in beweging te blijven (te voet of met de fiets), voldoende te slapen en gezond en gevarieerd te eten. Je kan ook aan je evenwicht werken met de hulp van een fysiotherapeut.
Naar boven zonder jezelf te belasten
Heel wat mensen kunnen in hun huis blijven wonen door een traplift te installeren. Het is de ideale oplossing om veilig en zelfstandig een hogere verdieping te bereiken. In essentie is het een gemotoriseerde stoel die langs een rail beweegt en stevig aan de trap is bevestigd. Volgens hetzelfde principe is het ook mogelijk een mobiel platform te installeren waarop een rolstoel geplaatst kan worden. Merk op dat er in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest subsidies bestaan voor de installatie van een traplift in je woning.
En als je je afvraagt of het, ondanks de aanwezigheid van een traplift, nog steeds mogelijk zal zijn om de trap te gebruiken om naar boven te lopen, dan is het antwoord ja! De rail voor de traplift neemt weinig ruimte in beslag omdat hij langs de trap wordt geïnstalleerd. Bovendien kan de ingebouwde stoel worden ingeklapt om ruimte te besparen. En last but not least verbruiken de nieuwste generatie trapliften vrijwel geen energie!