Bij het bouwen of verbouwen kan je wel eens een discussie krijgen met je aannemer. In het slechtste geval eindigt het dispuut zelfs voor de rechtbank. Met welke ‘gerechtskosten’ moet je in dat geval rekening houden?
Advocaat
Bij een procedure voor de rechtbank dien je allicht een advocaat onder de arm te nemen. Diens kosten zal je zelf moeten betalen. Win je de zaak dan kan je wel eventueel een zogenaamde (forfaitaire) rechtsplegingsvergoeding krijgen van de verliezende partij. Je echte advocatenkosten kan je integendeel niet doorrekenen aan de verliezende partij.
De rekening van je advocaat zal bestaan uit een post ereloon en een post kosten. Vraag bij de eerste consultatie hoeveel dit alles zal bedragen. Heel wat advocaten werken daarbij aan een uurtarief (dat vaak zal liggen tussen de 125 a 175 euro per uur excl. BTW).
Gerechtsdeurwaarder
Start je zelf de procedure, dan zal je de dagvaardingskosten moeten betalen aan de gerechtsdeurwaarder. Die bedragen enkele honderden euro’s. Win je de zaak dan kan je vragen dat de rechtbank de andere partij veroordeelt tot de terugbetaling van de dagvaardingskosten. De rechtbank zal tevens beslissen wie het rolrecht betaalt (dat bedraagt bv. 165 euro in een procedure voor de rechtbank van eerste aanleg).
Gerechtsdeskundige
Het gebeurt in bouwgeschillen vaak dat de rechtbank een gerechtsdeskundige aanstelt om zijn standpunt te geven over de toestand van de werf. Vaak moet jij als bouwheer de kosten van die deskundige voorschieten. Win je de zaak dan kan je het betaalde bedrag terugvragen van de aannemer die verliest. Hoe er rekening mee dat de rekening in kwestie wel eens kan tegenvallen en al snel meerdere duizenden euro’s kan bedragen.
Kortom : procederen in bouwgeschillen is een redelijk dure zaak. Denk dan ook twee keer na vooraleer je een procedure start en overweeg of het sop de kool wel waard is.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)