Tijdens het tweede semester van 2021 dachten we eerlijk gezegd dat de materiaalprijzen wat zouden normaliseren… Helaas is er meer dan ooit sprake van inflatie en zullen de recente ontwikkelingen in Oekraïne deze tendens zeker niet afremmen… Maar er zijn oplossingen! We bekijken ze met jou!
Europa herhaalt onophoudelijk zijn wens om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, te beginnen met de elektrificatie van het wagenpark, het gebruik van duurzame energie en, natuurlijk, de modernisering van het gebouwenbestand. Op dit laatste punt loopt België achter… Maar om te kunnen verbouwen moet je wel de middelen hebben die bij je ambities passen! En daar loopt het vast…
In de krant Le Soir geven verschillende ondernemers toe dat ze, nadat ze hun uiterste best hebben gedaan om de prijsstijging niet aan hun klanten te laten voelen, gedwongen zijn hun tarieven te verhogen om een faillissement te voorkomen. Eén ding lijkt duidelijk: de prijsstijging van hout, glas, aluminium en alle andere materialen die in de bouw worden gebruikt, zal naar verwachting pas over enkele maanden afnemen. In minder dan twee jaar tijd zijn de prijzen volgens veel aannemers met ongeveer 20% gestegen.
En het is niet enkel de prijs die alles afremt! Behalve dat de prijzen de pan uit swingen, ondervinden verschillende leveranciers ook dat de productietijden steeds langer worden en de leveringen steeds ingewikkelder! Vertragingen in de levering lopen regelmatig op tot meer dan een maand, wat onvermijdelijk zijn weerslag heeft op de eindafrekening…
Wat zijn de oplossingen?
Afhankelijk van het bedrijf liggen er verschillende oplossingen op tafel: sommigen hebben het over recyclage, anderen over intra-Europese productie, of zelfs over producten die gemakkelijker te produceren zijn. Dit zijn zeer lovenswaardige initiatieven, vooral uit ecologisch oogpunt, maar ze zijn niet mogelijk van vandaag op morgen! Dus hoe kan je bouwen voor een redelijk budget?
Yves Sottiaux, directeur Belux bij Velux, legt aan onze collega’s in Le Soir uit dat "je eerst de gevel en het dak moet isoleren, en dan aan de rest moet denken, zo bespaar je flink". Veel klanten denken echter in de eerste plaats aan comfortuitrusting. Voor vaklui is het eerste wat ze moeten doen de basis verzorgen, de isolatie. Ironisch genoeg zijn het vooral de isolatiematerialen die de laatste jaren in prijs gestegen zijn.
5 tips om het bouwbudget te beperken:
- Vraag verschillende offertes, klop aan bij verschillende aannemers. Als je de projectleider bent, vraag dan systematisch meerdere prijsopgaven voor elk onderdeel (ramen, grondwerk, loodgieterswerk, timmerwerk, enz.).
- Maak het huis vierkant of rechthoekig, zonder grillige vorm en met een effen buitenschil.
- Verdeel de oppervlakte zo mogelijk over meerdere verdiepingen, om te besparen op grondwerken, dakbedekking, dakstructuur, enz.
- Stroop je mouwen op en doe zelf de afwerking
- Bespaar niet op isolatie! Wat je nu betaalt, krijg je later terug!