Het gebeurt wel eens dat een gehuwd koppel dat een woning verhuurt, uit elkaar gaat. Wat betekent dit voor de huurovereenkomst en wie ontvangt de huur voortaan?
De huurovereenkomst blijft geldig
Als verhuurders scheiden en het huurpand deel uitmaakt van hun gemeenschappelijk vermogen, blijft de huurovereenkomst gewoon doorlopen. Als huurder hoef je je hierover geen zorgen te maken.
Let wel: het kan zijn dat een van de verhuurders de overeenkomst beëindigt om zelf in het pand te gaan wonen. Dit is toegestaan door de wet voor eigen gebruik. Je moet dus rekening houden met een mogelijke opzegging in dat geval.
Betalen van de huur
Als huurder blijf je de huur betalen op het bekende rekeningnummer. Veranderen de verhuurders dit in onderling overleg, moet je de huur overschrijven naar het nieuwe nummer. Als ze er niet uitkomen, kan een rechter beslissen wie de huur ontvangt. Soms wordt bepaald dat de huur wordt gebruikt om de hypotheek af te betalen.
Beheersrekening en kosten
Bij de uiteindelijke verdeling van het huwelijksvermogen moeten de ontvangen huurgelden worden gedeeld. De echtgenoot die de huur ontving, moet hiervoor verantwoording afleggen. Kosten zoals de onroerende voorheffing of verzekeringen kunnen worden opgenomen in een beheersrekening, waarbij de andere echtgenoot hieraan meebetaalt.
Definitieve verdeling
Tijdens de scheiding wordt er een definitieve oplossing gezocht voor het huurpand. Mogelijke opties zijn:
- Een van de ex-echtgenoten neemt de woning over.
- Een verdeling van goederen via een notaris.
- Verkoop van het pand, eventueel via openbare verkoop.
Ook bij verkoop blijft de huurovereenkomst geldig, tenzij de nieuwe eigenaar opzegt voor eigen gebruik. Huurders hebben geen voorkooprecht, tenzij dit contractueel werd vastgelegd.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)