Van syndicus veranderen is helemaal niet moeilijk!

Wanneer een gebouw beheerd wordt onder het regime van een mede-eigendom, is het wettelijk verplicht dat het vertegenwoordigd wordt door een syndicus. Maar wat doe je wanneer die niet aan de verwachtingen voldoet?

Veel mede-eigendommen beschouwen de verandering van syndicus als een ingewikkelde stap, in die mate zelfs dat ze zich uiteindelijk neerleggen bij de samenwerking met een tegenvallende contactpersoon.

De vaakst gehoorde klachten over een syndicus zijn legio: een gebrek aan reactiviteit, slecht beheer van het mede-eigendom, niet uitgevoerd werk, onopgeloste technische problemen, enz. Al deze redenen zouden de mede-eigenaars ertoe moeten aanzetten om knopen door te hakken!

Wanneer kan je van beheerder veranderen?

De syndicus wordt benoemd door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Hij of zij krijgt een eenjarig contract, dat met ten hoogste drie jaar verlengd kan worden. Het contract kan echter te allen tijde beëindigd worden door een eenvoudig besluit tijdens een gewone of buitengewone vergadering.

Er zijn drie manieren om het contract tussen het mede-eigendom en de beheerder te stoppen. Besluiten die genomen worden volgens het principe van de absolute meerderheid (d.w.z. 50% van de stemmen + 1 stem):

  • tijdens de jaarlijkse (gewone) algemene vergadering van de mede-eigenaars kan het mandaat stopgezet of niet verlengd worden,
  • op een buitengewone algemene vergadering, die op elk moment door de mede-eigenaars aangevraagd kan worden, kan de syndicus ontslagen worden,
  • Tenslotte kan een vrederechter, ook al is dat uitzonderlijk, ook oordelen en een syndicus ontheffen en daarbij een nieuwe benoemen.

Merk op dat een mede-eigendom nooit zonder syndicus mag zitten! Daarom moet er op de algemene vergadering (gewoon of buitengewoon) een nieuwe gekozen worden, die de huidige syndicus vervangt. De nieuwe zal dan het mede-eigendom kunnen beheren terwijl het mandaat van de huidige syndicus wordt ingetrokken. De benoeming van de nieuwe syndicus en de datum waarop zijn opdracht ingaat, moeten in de notulen van de algemene vergadering vermeld worden.

Je nieuwe syndicus online kiezen: niets is eenvoudiger!

Via het nieuwe platform syndicuskiezen.be kan je contact opnemen met een reeks syndici die je dan een offerte bezorgen die rekening houdt met je wensen en de configuratie van je gebouw. Je kan verschillende voorstellen vergelijken en het beste aan je mede-eigenaars voorleggen, allemaal via één enkele tussenpersoon!

Dit bespaart je veel tijd en zorgt vaak voor aanzienlijke besparingen, want je kan kiezen voor de interessantste aanbieding en, indien nodig, de concurrentie laten spelen!

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼