Als je een woningverzekering hebt, ben je in principe verzekerd tegen schade die veroorzaakt wordt door een storm. We geven je meer uitleg.
Wat gewoonlijk de "brandverzekering" of "woningverzekering" genoemd wordt, dekt in principe stormschade. Of het nu gaat om dakpannen die door sterke windvlagen worden weggeblazen, zonnepanelen die door boomtakken worden beschadigd of een oude eik die in je zwembad landt, je woonverzekering zal hoogstwaarschijnlijk tussenkomen bij al deze gevallen.
Schade veroorzaakt door een natuurramp, waaronder storm, is namelijk één van de wettelijk verplichte dekkingen van een woningverzekering. De wind moet echter een snelheid van minstens 80 km/u halen voor de verzekering tussenkomt. Het mag ook geen alleenstaand geval zijn en er moet andere schade geweest zijn in de buurt.
Wat is een "natuurramp"?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de officiële erkenning als "natuurramp" geen noodzakelijke voorwaarde voor de verzekeraar! Als aan de twee bovengenoemde criteria voldaan wordt, heb je alle kans om na een storm schadeloos gesteld te worden.
Hoe zit dat voor huurders?
Ben je de huurder van een woning en heeft je tuinmeubilair schade opgelopen door het noodweer? In dat geval moet je bij je makelaar of verzekeringsmaatschappij nagaan of je je meubels mee verzekerd hebt toen je je polis afsloot. Is dat niet het geval, dan kan je contact opnemen met de gewestelijke autoriteiten, op voorwaarde dat je recht hebt op een leefloon van het OCMW in je gemeente of een soortgelijke uitkering en dat de storm in dit geval officieel als een "natuurramp" erkend werd.