Energie: de maatregelen van de regering doen tandenknarsen! “We moeten ons zorgen maken voor de volgende winter”

Enkele dagen geleden kwam de federale regering een reeks maatregelen overeen die de impact van de energieprijsstijgingen moeten beperken. Die maatregelen werden niet door iedereen even enthousiast onthaald. Waarom? Dat bekijken we met u!

Ter herinnering: dit waren de maatregelen (buiten de brandstoffen voor voertuigen):

Elektriciteit en gas: de 6% BTW die vanaf 1 april van kracht zal zijn, wordt verlengd tot en met 30 september 2022.

Stookolie/gas/butaanverwarming: automatische eenmalige verlaging van de factuur met €200 per huishouden voor alle huishoudens die met stookolie of propaan/butaangas verwarmen, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari.

Uitgebreid sociaal tarief: de meest kwetsbare huishoudens (een miljoen) zullen tot 30 september van dit tarief genieten.

Op Europees niveau: de federale regering zal blijven "lobbyen bij Europa om een structurele aanpak van de stijging van de energieprijzen uit te werken". "De huidige prijs weerspiegelt niet de realiteit in de praktijk," zei minister van Energie Tinne Van der Straeten, die net als premier Alexander De Croo een "irrationele" reactie van de markten zag.

Ontevreden stemmen

Hoewel deze maatregelen voor veel huishoudens opluchting hebben gebracht, hebben ze bij anderen de tanden doen knarsen: vooral het sociale tarief zou volgens het Waalse Anti-armoedenetwerk "bevroren" moeten worden: in één jaar tijd zijn de tarieven met 35,7% gestegen voor elektriciteit en met 45% voor gas.

"Op lange termijn weten we dat energie duurder zal worden, dus moeten we ons nu al zorgen gaan maken over de volgende winter," waarschuwt Christine Mahy. "In het bijzonder moeten we nadenken over een progressieve BTW naar gelang de middelen van de huishoudens, om degenen die het het meest nodig hebben te helpen en ongewenste neveneffecten te voorkomen." Volgens haar ligt de wortel van het probleem in "onvoldoende inkomen". Net als ‘Inter-Environnement Wallonie’ dringt de VZW aan op een algemene belastinghervorming. Het dringt ook aan op de noodzaak van te investeren in de energietransitie door de uitvoering van een "collectief en solidair beleid".

Wat met gebouwen met een collectieve verwarming?

Hoewel het nieuwe energie-akkoord voorziet in een verlaging van de BTW op gas, herinnerden de Federatie van Franstalige Makelaars (Federia) en haar Vlaamse tegenhanger CIB Vlaanderen er dinsdag aan dat deze maatregel ook moet gelden voor bewoners van gebouwen met een collectief verwarmingssysteem. "Dit is geen marginaal verschijnsel. België telt meer dan 225.000 appartementsgebouwen met samen meer dan anderhalf miljoen woningen," zeggen de organisaties.

"Een groot deel van deze gebouwen heeft een collectieve verwarmingsinstallatie met verbruik op naam van de vereniging van mede-eigenaars (VME) en dus een rechtspersoon en een professionele consumentenovereenkomst. Als de BTW-verlaging in deze situatie niet van toepassing is, zullen enkele tienduizenden of zelfs honderdduizenden Belgen letterlijk in de kou komen te staan," benadrukt Yves Van Ermen, vice-voorzitter van Federia.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼