Als je als consument goederen aankoopt heb je daarop twee jaar garantie. Door een pas gestemde wet veranderen deze regels binnenkort waardoor je op de meeste vlakken beter beschermd wordt. Wat moet je daar precies allemaal van weten?
Als je als consument meubels, elektrische toestellen, inbouwtoestellen enz koopt voor je woning dan moet de verkoper (als dat een professionele verkoper is) je daarop twee jaar garantie geven. Die garantiebepalingen spelen niet als je als ondernemer in het kader van je beroepsuitoefening iets koopt. De modaliteiten van die garantie veranderen binnenkort. De nieuwe regels gaan daarbij gelden voor aankopen die je doet vanaf 1 juni eerstkomende.
Zes-maanden regel afgeschaft
Tot nu is het zo dat je weliswaar twee jaar garantie hebt, maar dat de verkoper als je het gebrek meer dan zes maand na de levering inroept strikt gezien kan vragen dat je bewijst dat het gebrek al aanwezig was bij de levering. Dat bewijs is allesbehalve eenvoudig te leveren. Soms komen hier zelfs deskundigen aan te pas. Je riskeerde dus, als er sprake was van een verkoper die moeilijk doet, geen garantie te krijgen.
De nieuwe wet past dit aan en laat die zes maanden regeling wegvallen. Meer bepaald volstaat het dat het gebrek opduikt binnen de twee jaar na de levering opdat het wordt vermoed ten tijde van die levering al aanwezig te zijn geweest. Weet overigens dat de verkoper van die regeling ook niet kan afwijken in de overeenkomst die deze met jou afsluit (zo bv. in zijn algemene voorwaarden).
Dadelijk inroepen
Merk je een gebrek op in wat je kocht dan kan je niet zomaar meer ‘afwachten’ voor je de verkoper contacteert. De nieuwe wet zegt namelijk dat je de verkoper op de hoogte moet brengen van het gebrek binnen de twee maanden nadat je dat hebt vastgesteld. Een uitzondering op die regel bestaat als er in het contract dat je met de verkoper afsloot (of in diens algemene voorwaarden als je die aanvaardde) een langere termijn werd overeengekomen. In de praktijk zal dat zelden gebeuren.
Op dit vlak worden je rechten dus ‘ingeperkt’. Je moest de verkoper tot nu namelijk enkel verwittigen van het gebrek binnen een welbepaalde termijn als dat zo was voorzien in het contract dat je met de verkoper afsloot.
Soms een kortere verjaringstermijn
Heb je een discussie met de verkoper over de garantie en raak je er onderling niet uit, dan riskeer je naar de rechtbank te moeten stappen. Op dit moment is het zo dat je vordering op dat vlak verjaart na verloop van één jaar vanaf de dag waarop je het gebrek aan overeenstemming hebt vastgesteld zonder dat die termijn mag verstrijken voor het einde van de termijn van twee jaar vanaf de levering. Ook die regeling wordt gewijzigd. De verjaring kan voortaan namelijk wel degelijk al bereikt worden ook al is er nog geen twee jaar sinds de levering verstreken.
Commerciële garantie
Soms krijg je van de verkoper een commerciële garantie waardoor je uiteindelijk een ruimere garantie hebt dan diegene die je louter op basis van de wet hebt. Deze bijkomende garantie moet voortaan voldoen aan een aantal extra voorwaarden. Zo moet het garantiebewijs dat je krijgt bijvoorbeeld voortaan ook de procedure aangeven die je moet volgen om de uitvoering van de commerciële garantie te verkrijgen.
Maakt de verkoper reclame voor de garantie en zijn de voorwaarden die op het garantiebewijs staan uiteindelijk minder gunstig voor jou dan deze van de reclame, dan kan je meestal toch een beroep doen op de gunstigere voorwaarden van de reclame.
Verduidelijkingen
De wet verduidelijkt ook heel wat zaken. Zo wordt onder andere aangegeven wanneer er precies sprake is van een gebrek aan conformiteit. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met zowel objectieve als subjectieve parameters. Verder geeft de wet ook aan wat je allemaal kan eisen van de verkoper als er een gebrek blijkt te zijn aan het goed dat je kocht en wanneer de verkoper jouw keuze niet moet volgen omdat die onredelijk is.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)