Als je een woning koopt wil je vermijden dat de verkoper naderhand bv bepaalde inbouwtoestellen, inbouwspots of planten uit de tuin meeneemt. Hoe kan je dan te werk gaan om dat risico tot een minimum te beperken?
Als een verkoper ‘onroerende zaken’ meeneemt zonder dat je het als koper daarmee eens was, dan hoeft je dat als koper niet te aanvaarden. Je kan dan zeggen dat hij tekort komt aan zijn leveringsplicht. Je kan eisen dat hij de goederen terugbrengt, hij je een schadevergoeding betaalt of je kan de ontbinding van de koopovereenkomst met een schadevergoeding vorderen.
Bewijzen bijhouden
Bij een discussie zal jij moeten bewijzen dat de verkoper met bepaalde goederen weg is. Om dat te doen kan je de verkoopspubliciteit (waarop bv. de inbouwtoestellen staan) bijhouden. Je kan bv. ook wat foto’s nemen van de toestand van het pand toen je dat bezichtigde.
Overeenkomst
In de compromis (of de aankoop-verkoopbelofte) die je tekent zou je een clausule kunnen inlassen waarin staat dat bv. alle inbouwtoestellen blijven staan (waarbij je die opsomt), welke verlichting blijft enz. Als je twijfelt aan de goede trouw van de verkoper kan je ook vragen of die akkoord gaat om een plaatsbeschrijving van de woning te laten maken.
Ga nogmaals kijken
Verder kan je vlak voor het verlijden van de notariële verkoopakte afspreken met de verkoper om de meterstanden op te nemen en de staat van het onroerend goed opnieuw te bekijken. Als er dan zaken verdwenen zijn kan je bij de notaris (waar je moet zijn voor het verlijden van de notariële akte) het probleem aangeven.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)