3 zaken die je moet weten over de bevoegdheid van de raad van mede-eigendom

In appartementsgebouwen is er veelal een zogenaamde raad van mede-eigendom. Alleen blijkt dat de leden daarvan lang niet altijd beseffen welke taken en bevoegdheden ze daarin hebben. Wat moet je daarvan weten?

In appartementsgebouwen die meer dan 20 kavels tellen moet een raad van mede-eigendom worden opgericht. In kleinere gebouwen mag dat maar is het niet verplicht.

Beperkte bevoegdheden

De wet geeft duidelijk aan welke bevoegdheden zo’n raad van mede-eigendom precies heeft. Meer bepaald bestaat de taak van de raad er in om er op toe te zien dat de syndicus zijn taken naar behoren uitoefent. Een andere wettelijke taak heeft de raad niet. Het is dus niet de bedoeling dat die bv. allerlei beslissingen gaat nemen die moeten worden genomen door de algemene vergadering van mede-eigenaars.

Extra taken

De raad van mede-eigendom kan (binnen bepaalde grenzen) wel een aantal extra taken krijgen van de algemene vergadering van mede-eigenaars. Zo kan men bv. aan de raad van bestuur de keuze toevertrouwen tussen verschillende offertes van aannemers die op de algemene vergadering werden besproken.

Kwijting

Gaat de raad van mede-eigendom zijn bevoegdheid te buiten, dan kunnen de leden daarvan aansprakelijk gesteld worden. Het is dan wel belangrijk om op de algemene vergadering die volgt na het te buiten gaan van de bevoegdheden geen kwijting te geven aan de leden van de raad van mede-eigendom voor de uitoefening van hun taak.

 

Jan Roodhooft, advocaat

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼