In elke woning, of die nu nieuw is of al wat ouder, zal je ooit werken moeten uitvoeren. Daarmee pas je de ruimte aan in functie van nieuwe noden of breng je de look gewoon weer up-to-date. In heel wat gevallen kan je een beroep doen op je bank voor een lening specifiek voor deze werken.
Zoals een vergelijking op Geldbank.be toont, is de renovatielening een krediet met een vaste rentevoet, looptijd en maandelijkse aflossingen, die weergegeven worden in een aflossingstabel. Dit maakt het gemakkelijker om te anticiperen op de terugbetaling van je maandaflossingen. Zoals alle kredieten is ook de renovatielening onderworpen aan strenge regels, die een voorafgaande controle vereisen van de terugbetalingscapaciteit van de aanvrager.
De huidige tarieven zijn bijzonder aantrekkelijk, met een gemiddelde van ongeveer 2,5% (JKP) voor een standaardrenovatie (nieuwe keuken, nieuw dak, renovatie) en 1,5% (JKP) voor werken om je huis energie-efficiënter te maken.
Hoe werkt dit soort lening?
De meeste banken hanteren een minimum- en maximumbedrag voor leningen voor werken. Voor grootschalige projecten kan de bank een expertiserapport of tenminste een gedetailleerde schatting vragen.
Wie kan gebruikmaken van deze lening?
Eerst en vooral moet je bewijzen dat het pand waar de werken zullen worden uitgevoerd aan jou toebehoort en dat de geleende middelen wel degelijk voor de werken gebruikt zullen worden. Je zal dus een gedetailleerde schatting van het project moeten indienen, of zelfs een schatting van een architect. Als je de werken zelf uitvoert, zullen sommige banken eisen dat je met een factuur bewijst dat je de materialen en uitrusting hebt gekocht die nodig zijn om het project te voltooien. En als er vakmensen aan te pas komen, zal je hun facturen aan de geldschieter moeten kunnen voorleggen.
Wat is de "bereidstellingsprovisie"?
Sommige banken vragen een ‘bereidstellingsprovisie’, een vergoeding die wordt aangerekend om het geld voor een bepaalde tijd voor je vast te houden. Het komt zelden voor dat je al het geld dat je voor een project leent in één keer nodig hebt. Het geld wordt gewoonlijk in schijven vrijgegeven naarmate het project vordert. Op fondsen die worden gereserveerd in afwachting van vrijgave kan een tarief van ongeveer 0,1% worden toegepast. Een vergoeding die meestal gevraagd wordt als de werken achterlopen op schema, maar waarover met de bankier onderhandeld kan worden.
Is je project ‘groen’?
Als je project bedoeld is om je woning energie-efficiënter of milieuvriendelijker te maken, kan je een ‘groene lening‘ aanvragen met een bijzonder aantrekkelijke rentevoet, op dit moment tussen 1,3% en 1,5%, afhankelijk van de bank. Dit is bijvoorbeeld het geval als je van plan bent om zonnepanelen te installeren, een oude boiler te vervangen of je muren of dak te isoleren.