Hoe gaat het met het Belgische vastgoed dit jaar na twee zotte jaren vol extreme prijsstijgingen? Volgens de notarissen is de markt zich duidelijk aan het kalmeren!
De Federatie van notarissen (Fednot) heeft onlangs de trimestriële vastgoedbarometer gepubliceerd. Eerste nieuwtje: de Belgische vastgoedactiviteiten zijn op een hoog niveau gebleven! Wat de prijzen betreft, de prijsgekte ligt achter ons: de woningprijzen lijken te stabiliseren en zelfs te minderen.
Meer transacties! Maar…
In het eerste trimester van 2022 is het aantal vastgoedtransacties met 2,2% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021 en dat dankzij een drukke januarimaand (+8,9%) en ondanks een relatief stabiele februarimaand (-0,4%) en een lichte daling in maart (-1,5%). Zien we een daling in de activiteit? “Het is nog te vroeg om te bepalen of dit seizoensgebonden is of een echte vertraging van de activiteiten”, nuanceert Renaud Grégoire, woordvoerder van notaris.be. Geografisch gezien is de vastgoedactiviteit gestegen in Vlaanderen (+2,5%) en Wallonië (+2%). In Brussel, daarentegen, is ze stabiel gebleven.
De redenen voor deze vertraging?
“De stijging van de prijzen van primaire materialen, de onzekerheden op de verschillende markten en de stijging van de rentetarieven zijn ongetwijfeld elementen die aan een zekere voorzichtigheid bijdragen”, zegt de notaris.
Een stijging van 7,1% die niet alles zegt!
De gemiddelde prijs van een huis in België bedroeg in het eerste trimester 315.984 euro, of %7,1% ten opzichte van het jaargemiddelde van 2021. “Rekninghoudend met een inflatie van 6,5%, bedraagt de werkelijke prijsstijging slechts 0,6%”, nuanceert Fednot.
Brussel kent een daling!
Zonder de inflatie kende enkel Brussel een gemiddelde dat met 532.885 euro 2% lager lag. In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde prijs in het eerste trimester 343.308 euro, of een stijging van 6,8%. Wallonië blijft de goedkoopste regio met een gemiddelde van 227.496 euro voor een huis (+2,1% op jaarbasis).
Wat de gemiddelde prijs voor appartementen betreft, die lag op 253.690 euro in het eerste trimester, of een stijging van 1,1% ten opzichte van het jaargemiddelde van 2021. Zonder inflatie, is het gemiddelde gedaald in de drie regio’s: -6,2% in Brussel, -5,7% in Vlaanderen en -1,3% in Wallonië.