BTW van 6% op verwarmingsbrandstof: zijn bewoners van appartementen de dupe?

Volgens de grootste Belgische federaties van syndici van gebouwen werden 1,5 miljoen gedeelde verblijven vergeten door de federale staat!

Nu het energieakkoord een belastingverlaging van 6% op gas voorziet, zeggen de Franstalige federatie voor vastgoedmakelaars (Federia) en diens Vlaamse tegenhanger CIB Vlaanderen dat die maatregel ook van toepassing moet zijn op bewoners van gebouwen met een collectief verwarmingssysteem.

Dat is geen margineel fenomeen. België telt meer dan 225.000 appartementsgebouwen met meer dan anderhalf miljoen verblijfplaatsen, zeggen beide organisaties. “Een groot deel van die gebouwen beschikt over een collectief verwarmingssysteem met een verbruik op naam van de vereniging van mede-eigenaars en dus een moreel persoon en een contract voor professioneel gebruik. Als de belastingverlaging niet in die situatie van toepassing is, worden tien-, zelfs honderdduizenden Belgen aan de kant geschoven”, onderstreept Yves Van Ermen, vice-president van Federia.

Zijn bewoners van appartementen de dupe?

Een regeling zoals dat voor de belastingverlaging op elektriciteit, waarbij het toepassingsgebied beperkt is tot huishoudelijke contracten, zou betekenen dat bewoners van appartementen aan de kant geschoven worden. Voor elektriciteit werd dat dan wel getolereerd, want er bestaan bijna geen collectieve contracten meer voor huishoudelijke elektriciteitsverbruik, maar voor gas is de situatie helemaal anders.

In naam van professionele syndici onderstrepen Federia en CIB Vlaanderen dat er oplossingen bestaan die gemakkelijk opgezet kunnen worden om garanties te geven: “Een mogelijke oplossing, bijvoorbeeld, is een BTW-certificaat waarmee de syndicus verklaart dat het gebouw enkel residentieel gebruik kent, zodat de energieleverancier het verlaagde BTW-tarief kan toepassen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼