Geothermische warmte: wordt dat onze verwarming van morgen? We vertellen je er meer over, want Vlaanderen start met zijn grootste geothermische warmtenet voor woningen!
Voir cette publication sur Instagram
Een geothermisch warmtenet gebruikt warmte uit de grond en de aarde om gebouwen te verwarmen of te koelen. Zo’n netwerk wordt binnenkort realiteit in Leuven, op de Hertogensite: in dit gebied in volle ontwikkeling zullen woningen verrijzen. Het bijzondere is dat ze verwarmd zullen worden door dit soort warmtenet!
De werken zijn net begonnen. En het gaat niet om een kleine werf: op de Hertogensite, die een totale oppervlakte van zeven hectare beslaat, worden 288 putten geboord, met een diepte van 150 meter en een diameter van 13 centimeter. In deze putten worden leidingen aangebracht waarin glycol en water circuleert, dat door de bodem wordt verwarmd of warmte afgeeft aan de bodem.
Bijna 500 woningen
Het geothermische netwerk, bestaande uit ongeveer 100 kilometer aan ondergrondse leidingen, zal tot 450 appartementen, 14 huizen en verschillende kantoren en commerciële ruimtes verwarmen of koelen. "Qua schaal is dit project erg uniek in Vlaanderen," zegt Michaël Verbiest, verkoopingenieur bij IFTech, de installateur. "De verschillende gebouwen moeten als het ware onderling communiceren: ze wisselen warmte met elkaar uit. Dat maakt het een ingewikkelde operatie."
1.000 ton CO2 minder!
Dankzij het warmtenet zullen de gebouwen 1.000 ton CO2 per jaar minder uitstoten. In de toekomst wil de stad Leuven zich uitsluitend richten op bouwprojecten waarbij geen fossiele brandstoffen meer gebruikt worden.