De grootste openbare eigenaar in België is de NMBS! En het bedrijf doet regelmatig afstand van een aantal gebouwen. Een niet te missen buitenkans?
In de krant Le Soir staat te lezen dat de NMBS 5.700 hectare grond en ongeveer 2.000 gebouwen bezit. Natuurlijk zijn dat niet allemaal stations, want het gebouwenpark telt ook werkplaatsen, technische lokalen, enz. Sommige van deze eigendommen verliezen na verloop van tijd hun functie. Zo sloot de NMBS vorig jaar 44 loketten. Wat moet er met deze ruimten gedaan worden, net als met alle andere ongebruikte lokalen?
Natuurlijk bekijkt de NMBS eerst de mogelijkheden van het gebouw en neemt het contact op met de lokale autoriteiten om een toekomst voor het gebouw te bedenken, rekening houdend met de specifieke behoeften van de plek.
Erfpacht: waarom?
Hierdoor kan de NMBS "eigenaar blijven van de lokalen en ze na het einde van de huurovereenkomst opnieuw in gebruik nemen, bijvoorbeeld als door een toename van het verkeer het station moet worden uitgebreid. Het aandeel van langetermijn huurcontracten is echter anekdotisch: ongeveer tien procent, de rest wordt zuiver verkocht!
De rente stijgt!
Het hoofd Commercialisation & Real Estate van de NMBS merkt op dat de belangstelling toeneemt: "De laatste jaren heeft 95% van de toegewezen verkopen de minimumprijs overschreden, soms met een aanzienlijke marge. […] Stationsomgevingen zijn zeer gewilde plekken geworden om te wonen, kantoren te bouwen, winkels te vestigen…".
Natuurlijk zijn de meeste klanten projectontwikkelaars, maar de NMBS rekent op een grote verscheidenheid aan kopers en huurders: "iedereen kan een station kopen"! Merk op dat het financieel interessant kan zijn: "sommige worden op de markt gebracht voor 80.000 euro, dus het is voor iedereen toegankelijk, ook al zijn er voor dit budget meestal wel wat werken te voorzien."