Je energiefactuur verlagen? Combineer het isoleren van de gebouwschil met ventilatie en luchtdicht bouwen en je bent al goed op weg. Maar wat is nu eigenlijk luchtdichtheid? We vertellen je er graag wat meer over.
Wat is luchtdichtheid?
Spreken we van luchtdichtheid, dan bedoelen we het vermogen van een gebouw om luchtstromingen van buiten naar binnen en omgekeerd binnen de perken te houden. Het gaat dan om koude buitenlucht die binnendringt en warme lucht die het gebouw verlaat. Maak je je woning luchtdicht, dan vermijd je dat er warmte ontsnapt en voorkom je condensatieproblemen door koudebruggen. Een luchtdichte woning ventileert ook efficiënt, waardoor je ook weer minder energie verbruikt.
Hoe wordt de luchtdichtheid bepaald?
De luchtdichtheid op voorhand meten is quasi onmogelijk en wordt dan ook achteraf gemeten. Dit gebeurt door een blowdoortest. Tijdens deze test wordt gemeten hoeveel lucht er ontsnapt en binnenkomt. Hoe lager het resultaat in V50-waarde, hoe beter de luchtdichtheid. Goed scoren op deze test? Dicht alle openingen in ramen en deuren en let ook op de roosters van de ventilatie.
Waarop letten?
Het ontsnappen van lucht voorkomen? Kattenluiken, brievenbussen, kieren rond ramen, open haarden, … Er zijn heel wat plekken waar lucht kan ontsnappen. Er zijn heel wat elementen die voor luchtlekken kunnen zorgen. Een professional kan je hier ongetwijfeld op wijzen en een handje bij helpen.
Belangrijk voor je E-peil
Weet dat de luchtdichtheid van je woning wordt meegenomen in de berekening van je E-peil. Hoe lager je E-peil, hoe energiezuiniger je woning. Zit het goed met de luchtdichtheid van je woning, dan scoor je sowieso beter. Het valt ook aan te raden de blowdoortest te laten uitvoeren, want dit komt ook in je document te staan. Doe je dit niet, dan wordt vaak een veel te hoge waarde opgenomen, wat niet goed is voor het uiteindelijke resultaat.
Laat je goed adviseren
Het belangrijkste voor de luchtdichtheid zijn de verbindingen en bouwdetails. Bouwknopen, openingen tussen muren en ramen of muren en dak en doorvoeren van leidingen door de buitenmuren, … het zijn stuk voor stuk aandachtspunten. Een perfecte afdichting doet luchtlekken voorkomen. Durf te investeren in de luchtdichtheid van je woning, je bespaart er heel wat energie mee.