Als je samen met je echtgeno(o)t(e) eigenaar bent van een woning dan wil je daar als er echtelijke moeilijkheden zijn misschien wel in blijven wonen (waarbij de andere vertrekt) tot de uiteindelijke verdeling. Welke kosten riskeer je in zo’n geval te moeten betalen?
Woonstvergoeding
Je ex kan in dat geval vooreerst een woonstvergoeding van je vragen en dit meestal vanaf het begin van de echtscheidingsprocedure. Concreet zal je aan je ex allicht een vergoeding moeten betalen ten belope van de helft van de huurwaarde van het pand (als je elk voor de helft eigenaar bent). Die vergoeding moet je niet maandelijks betalen. Ze zal je in zijn totaliteit aangerekend worden op het moment van de uiteindelijke vereffening-verdeling. Zeker als die geruime tijd aansleept kan deze vergoeding zeer aanzienlijk zijn.
Nutsvoorzieningen
In de periode dat jij alleen in het pand woont zal jij in principe de kosten van de nutsvoorzieningen moeten dragen die betrekking hebben op die periode. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan de kosten van het verbruik van water, gas en elektriciteit. Je kan dus niet vragen dat je ex daarin meebetaalt.
Andere kosten
De kosten van de brandverzekering wat betreft de woning, de lening en de onroerende voorheffing zal je (als je beiden voor een gelijk deel eigenaar bent) voor de helft moeten betalen. Hetzelfde geldt voor herstellingskosten die normaal de verhuurder moet betalen. Wil je zo’n herstelling doen vraag dan wel of je ex-echtgeno(o)t(e) het daarmee eens is en laat dat akkoord op papier zetten. Doe je dat niet, dan riskeer je er alleen voor te moeten opdraaien.
Jan Roodhooft, advocaat