Gas: riskeer je een grote afrekeningsfactuur? Wat moet je in dat geval doen?

Met de explosieve stijging van de energieprijzen wachten heel wat mensen in paniek hun afrekening af. Hoe beperk je de schade? Hoeveel verbruikt de gemiddelde Belg? Ben je een grootverbruiker? We bekijken het met jou.

Gemiddeld verbruikt een Belgisch huishouden 2.326 m³ gas, of iets minder dan 27.000 kWh. Dit cijfer geldt voor huishoudens die verwarmen (inclusief water) en koken met gas. Als je meer dan 34.890 kWh per jaar verbruikt, word je als een grootverbruiker aanzien. Hoe voorkom je onaangename verrassingen bij de afrekening, naar het voorbeeld van Jean-Jacques en Marie-France die, zoals de krant Sudpresse schrijft, een afrekening van 7.500 euro kregen?

Controleer je meter regelmatig!

Om te weten hoe het gesteld is met je verbruik, kijk je regelmatig op je meter. Als je een abnormaal verbruik ziet in vergelijking met wat met je leverancier was afgesproken of in vergelijking met voorgaande jaren, beperk je verbruik dan zoveel mogelijk en kijk of je meterstand nog steeds even snel blijft oplopen. Bel in dat geval een professional om te controleren of er geen lek in je systeem zit. Niemand is immers gevrijwaard van een lek, zelfs niet als je installatie recent is! Merk op dat hoe verder je meter van je huis af staat, hoe groter het risico op een lek… En elk lek kan desastreuze gevolgen hebben voor je portemonnee!

Wat te doen als de factuur uit de hand loopt?

Je kan je wenden tot een juridische dienst of een particuliere instantie zoals Test-Aankoop voor advies op maat. Als de rekening klopt en je dus moet betalen, kan je voor financiële hulp altijd terecht bij het OCMW van je gemeente.

Hoe kan je een torenhoge afrekening voorkomen?

  • Check regelmatig je meterstand
  • Beperk de temperatuur in huis
  • Investeer in een hout- of pelletkachel als bijverwarming
  • Hou ramen en vensters gesloten om de warmte binnen te houden
  • Zet de verwarming uit wanneer je vertrekt
  • Investeer in een slimme thermostaat
  • Isoleer beter
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼