Wanneer bouwafval… bouwmateriaal wordt!

Op een grote werf in Evere krijgen 9.000 m² oude planken en gebruikte isolatie een nieuw leven als… bouwmateriaal!

Aan de Jules Bordetlaan in Evere zijn arbeiders en ingenieurs begonnen met de ontmanteling van een verlaten kantorencomplex. Maar in plaats van het gebouw met een drilboor te slopen, bergen ze zorgvuldig duizenden vierkante meters plafondtegels, muurisolatie, technische vloeren, tapijttegels en tientallen verlichtingsarmaturen op, om ze te hergebruiken in nieuwe bouwprojecten. Het ontmantelde bouwvolume wordt binnenkort omgevormd tot een ecologisch wooncomplex, ‘Le Jules’ genaamd, dat plaats moet bieden aan 80 gezinnen.

Overal wordt afval gerecupereerd en gerecycleerd!

Huismus, een klein bedrijf uit Gent, zal bijvoorbeeld 2.400 m2 isolatiemateriaal recupereren om de binnenmuren en akoestische plafonds van zijn nieuwe huizen te isoleren. Een groot deel van de 3.000 m2 technische vloeren die in de IT-zalen gebruikt werden, zal hergebruikt worden op een andere Brusselse site van de aannemer Democo. Nog eens 1.000 m2 gaat naar de Franse firma Mobius. Tientallen verlichtingsarmaturen zullen gerecupereerd worden om 1.000 m2 parkeerruimte in het nieuwe ‘Le Jules’ project te verlichten, net als een groot aantal brandslangen.

De materialen moeten "100% in orde" zijn!

"Alle materialen worden op stevigheid en brandveiligheid getest voor ze opnieuw gebruikt worden. Materialen die niet 100% in orde zijn worden niet opnieuw in gebruik genomen," zegt Martha Vandermaesen, die bij de ontwikkelaar Democo de leiding heeft over dit circulaire project.

Niets gaat verloren, alles wordt getransformeerd!

Materialen die niet hergebruikt worden, gaan niet noodzakelijk naar de stortplaats. De arbeiders sorteren ook zorgvuldig ettelijke ton hout, glas, gips en gyprocplaten, metalen, bedrading en mineraal puin, die gerecycleerd worden tot geheel nieuwe bouwmaterialen. Ook de structuur van het gebouw wordt niet afgebroken, maar zal dienen als omhulsel voor het nieuwe woonproject ‘Le Jules’.

Als alles goed gaat, begint de bouw in de zomer. Het wordt een ecologisch wooncomplex voor 80 gezinnen, uitgerust met zonnepanelen, een zuinige warmtepomp en een systeem om regenwater te recupereren. ‘Le Jules’ is dan wel grotendeels een verbouwd kantoorgebouw, maar als het project klaar is, zullen er nauwelijks restanten van de vroegere bestemming te zien zijn.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼