Mag een aannemer zijn op de offerte overeengekomen prijs verhogen?

De prijsstijgingen van materialen zorgen ervoor dat heel wat aannemers hun prijzen optrekken voor werken waarvoor de klant een offerte heeft goedgekeurd. Is dat legaal?

In de huidige context, die gekenmerkt wordt door twee jaar pandemie en een recent gewapend conflict, factoren die de toeleveringsketen van bouwmaterialen verstoren en ook een sterke stijging van de energieprijzen in de hand werken, worden aannemers geconfronteerd met steeds duurdere materialen. Ook moeten ze soms langer wachten op de levering van grondstoffen, waarvan de prijs intussen gestegen is… Het is niet verrassend dat veel bouwprofessionals deze verhogingen aan hun klanten doorrekenen.

Als algemene regel kan een aannemer zijn prijzen niet zonder goede reden verhogen. Zijn algemene voorwaarden kunnen echter een clausule bevatten die ervoor zorgt dat hij zijn prijzen kan herzien als de werken langer duren dan verwacht. Deze clausule is alleen geldig als de klant er uitdrukkelijk mee heeft ingestemd. Maar als de clausule ‘begraven’ is in een hele hoop andere algemene voorwaarden, is het de vraag of er werkelijk een uitdrukkelijke toestemming was. En als er geen prijsherzieningsclausule in het contract staat, mag er geen prijsverhoging zijn!

De clausule moet "objectief" zijn

De door de klant aanvaarde clausule moet ook objectieve parameters bevatten voor het bepalen van de nieuwe prijs. "Deze parameters zijn bijvoorbeeld de prijzen van materialen en brandstoffen, maar ook lonen of andere kosten. De prijsherziening kan alleen betrekking hebben op de kosten van de werken die door de gewijzigde parameters wordt beïnvloed. De aannemer kan daarom niet gewoon de totale contractprijs verhogen. Een automatische aanpassing aan de index van de consumptieprijzen is dus ook verboden," stelt Test-Aankoop.

Welk verzet kan je aantekenen?

Het is moeilijk na te gaan of een prijsverhoging zowel gerechtvaardigd als correct is. De eenvoudigste oplossing is om te vragen dat de prijsherzieningsclausule uit het contract wordt geschrapt. En als die behouden blijft, moet je het contract kunnen opzeggen als je het niet eens bent met de prijsverhoging.

Een andere mogelijkheid is om een minimumtermijn vast te leggen, zodat de aannemer niet om een prijsverhoging kan vragen tot, bijvoorbeeld, ten minste één jaar na de ondertekening van het contract. Als je tenslotte met een architect werkt, vraag hem dan om dit in de gaten te houden! Je betaalt hem hier immers ook voor!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼