Droogkasten zijn verantwoordelijk voor kleding die een maatje keiner wordt, kleurverlies of versleten en gescheurde stukken… Hoe beperk je de schade?
Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat sommige kledingstukken na verloop van tijd op niets meer trekken of je niet meer passen zoals voorheen. Je beeldt het je niet in! Verschillende wetenschappelijke studies onderbouwen het idee dat kleding machinaal drogen onherstelbare schade kan toeristen, ook al beweren fabrikanten van elektrotoestellen het tegengestelde… Deze 3 fouten moet je vermijden!
1. Kiezen voor lange en warme cycli
Ja, dankzij droogkasten kan je heel wat kostbare tijd besparen en worden je huishoudelijke taken vergemakkelijkt. Maar dat is niet zonder gevolg! De droogkast beschadigt je kledij in eender welk programma, maar het is vooral de warmte die slecht is voor stof. Dus als je het evenwicht wilt bewaren tussen comfort en schadebeperking door de droogkast, moet je korte droogcycli gebruiken en de hitte zoveel mogelijk beperken. Zo beperk je de mechanische actie en wordt je kledij minder aan hitte blootgesteld.
2. Een oud model zonder warmtepomp gebruiken
Gelukkig heeft de sector van elektrotoestellen heel wat verbeeldingskracht om de schade te beperken. Heel wat recente modellen zijn uitgerust met een warmtepomp die op lagere temperaturen droogt dan de conventionele systemen op condensatie en zo een beter behoud van de vezels garandeert.
3. Delicate programma’s niet toepassen
Tot slot zijn er op de markt droogkasten te vinden met programma’s die zorgen voor de meest delicate stoffen. Sommige van die programma’s hebben zelfs het certificiaat van de Woolmark Company ontvangen!