Koten: de markt wordt snel duurder!

Gemiddeld kost een kot huren ongeveer 415 euro per maand. Een bijzonder hoog bedrag waarin de kosten zelfs niet vervat zitten! Hoe valt zo’n stijging te verklaren?

Het bureau Stadim en de organisatie Diggit StudentLife bevestigen: de gemiddelde huur voor een kot is gestegen tot 415 euro per maand, exclusief kosten! Het resultaat van deze studie vind je in de Franstalige krant Le Soir. Maar er zijn grote verschillen tussen de gewesten: 490 euro in Brussel, 420 euro in Vlaanderen en 385 euro in Wallonië. Natuurlijk zijn er binnen deze laatste twee regio’s aanzienlijke verschillen tussen de steden! Ook de kosten wegen zwaar op het budget, want die stijgen alleen maar…

Waarom zijn de prijzen zo hoog?

Ten eerste door een onevenwicht tussen vraag en aanbod. Volgens de studie van het bureau is de verhouding tussen koten en studenten in Brussel 50%! Dit cijfer moet met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, want een groot deel van de studentenbevolking pendelt altijd of verblijft bij familie in de buurt.

Een ander element dat in de studie naar voor komt is de evolutie van trends: koten worden steeds comfortabeler en worden vaak aangeboden en beheerd door professionele bedrijven. Leerlingen (en hun ouders) zijn veel veeleisender wat het uitrustingsniveau en het comfort betreft, kortom, over de algemene kwaliteit. De inrichting van koten volgt dus deze trend, wat onvermijdelijk een invloed heeft op de prijzen!

Een markt met twee snelheden?

Nicolas Sauveur, oprichter van Hello Kot, sprak over de Brusselse kotenmarkt met onze collega’s van Le Soir: "Ik denk dat we getuige zijn van een fundamentele en versnellende trend tussen nieuwere, mooie en soms onbetaalbare gebouwen aan de ene kant, en aan de andere kant oude Brusselse gebouwen die moeilijk te renoveren zijn en die als de goedkoopst mogelijke huuroplossingen worden voorgesteld.”

Een professionelere markt

De administratieve en wetgevende beperkingen die de gewesten opleggen, hebben de markt ingewikkeld gemaakt voor particulieren, die er de brui aan geven. De gewesten willen immers niet dat er ongezonde huisvesting aan studenten wordt aangeboden! De dagen dat huizen werden opgedeeld en samengeflanst tot verschillende koten zijn al lang voorbij… Deze rem heeft dus de druk op de ‘klassieke’ woningmarkt verlicht, maar het aanbod van ‘toegankelijke’ koten verminderd!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼