Zonnepanelen huren, een goed idee?

Zonnepanelen zijn nog steeds een goede, duurzame optie om jouw energiefactuur naar omlaag te halen. Toch zien veel mensen de kost van zo’n installatie niet zitten. Is het huren van een installatie een goed alternatief voor die personen?

In Nederland is het niet meer ongewoon om je zonnepanelen te huren, maar in België zijn velen liever eigenaar van de installatie die op hun dak ligt. Welke redenen schuilen hierachter? Ten eerste zijn er in België niet zo veel firma’s die een huurformule aanbieden als bij onze noorderburen. Ook is de kost van een zonnepaneleninstallatie relatief klein wanneer je het vergelijkt met de aankoop van een huis. Verder liggen de rentetarieven voor een lening in België relatief laag. Wettelijk zijn België en Nederland ook niet gelijk. In België kennen we het begrip ‘recht van natrekking’, wat betekent dat alles dat alles wat vasthangt aan een woning van de eigenaar is. Ook dit bemoeilijkt de verhuur van zonnepanelen in België.

Zonnepanelen huren betekent minder zorgen voor de klant

Een van de bedrijven die wel een huurformule aanbiedt in België is het Kempense ingenieursbureau Futech. Zij zien de ontzorging van de klant als het grootste voordeel van huren. De installatie van de zonnepanelen, alsook een periodiek onderhoud en een garantie op de zonnepanelen en de omvormer zitten in hun formule. Zo hoeft de klant zelf niets te doen om van het voordeel van zonnepanelen te genieten.

De energie die de zonnepanelen opwekt, wordt gebruikt door het gezin. Je betaalt enkel een vast maandelijks bedrag voor de huur van de installatie en een waarborg, waarvan je jaarlijks 5% van terug krijgt. Dit contract wordt gespreid over 20 jaar, waarna de installatie van de huurder wordt. Door middel van het periodiek onderhoud, die in de huur zit inbegrepen, zal de zonnepaneleninstallatie een lange levensduur hebben en is de installatie na 20 jaar nog steeds rendabel. Het huurbedrag wordt aan het begin van het contract besproken en kan niet gewijzigd worden gedurende de huurperiode.

Met zo een formule wordt ook de circulaire economie ondersteund. Zonnepanelen zullen in het komende decennium voor een nieuwe afvalstroom zorgen. Daarom zijn efficiënte recyclage-oplossingen nodig en modellen die hergebruik en een langere levensduur kunnen ondersteunen.

Zonnepanelen huren een interessante investering of niet?

Futech is niet het enige bedrijf waarbij je terecht kan om zonnepanelen te huren. Ook doe-het-zelf zaak Brico biedt de Brico Solar-formule aan. Maar is het huren van een zonnepaneleninstallatie werkelijk financieel interessant? Het is zeker een goede optie voor mensen die de investering niet onmiddellijk kunnen doen, maar is het ook interessant?

We hebben berekend dat als je installatie van 11 zonnepanelen plaatst met een wattpiek van 395 je ongeveer (zonder thuisbatterij) 3.800 euro, inclusief btw zal neertellen in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië ligt de kost voor deze installatie rond de 5.000 euro. Deze bedragen kunnen verschillen afhankelijk van verschillende subsidies in jouw streek. Wanneer dezelfde installatie zou huren onder de Brico Solar-formule, betaal je elke maand 65,18 euro, inclusief btw. Als we weten dat deze installatie van jou wordt na 20 jaar huur, kunnen we stellen dat je voor dezelfde installatie dus 15.643,20 euro zal betalen. Onkosten als onderhoud, de vervanging van de omvormer of eventuele herstelling zit in de huurprijs ingerekend. Het is dus aan jou om de overweging te maken of niet.

Daarnaast zijn er ook energiekredieten of groene leningen van banken. Ook op deze manier kan je jouw investering in zonnepanelen spreiden over een langere periode. Stel dat je een installatie ter waarde van 5.000 euro plaatst en je leent het volledige bedrag aan de huidige standaard rentevoet van 1,30% met een maximum looptijd van 36 maanden, dan betaal je maandelijks 141,67 euro en bedraagt de totale rente 100,24 euro. Sommige energieleveranciers werken samen met kredietgevers om dit soort leningen aan te bieden of ontwikkelde hun eigen leenformule. Kijk dit ook gewestelijk na, zo kan je in Vlaanderen en Wallonië een renteloze energielening afsluiten en in Brussel kan je een groene lening afsluiten aan 0 tot 2 procent.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼