Het expertisecentrum perspective.brussels trekt aan de alarmbel: de coronapandemie heeft een zware impact gehad op het levensniveau van veel Brusselaars en er zijn zware gevolgen wat wonen betreft.
Heel wat Brusselaars glipten tussen de mazen van het beschermingsnet van de sociale zekerheid, merkt het expertisecentrum op. De gevolgen van de pandemie waren dan ook bijzonder pijnlijk voor veel kunstenaars, tijdelijke werknemers, studenten en zelfstandige Brusselaars.
"60% huurders in Brussel"
Het risico van overmatige schuldenlast, achterstallige betaling van energierekeningen of huur neemt toe, terwijl 60% van de Brusselaars huurder is en 28% in een situatie van energiearmoede verkeert, zelfs vóór de huidige prijsstijging. Met de digitalisering van de hulpverlening is ook het risico van niet-gebruik van sociale hulp toegenomen, waardoor een deel van de bevolking het zonder een gepaste hulp moet stellen, voegt het expertisecentrum nog toe.
Er zijn niet genoeg woningen!
Over het algemeen blijft de huisvestingscrisis in de hoofdstad "acuut", zegt perspective.brussels. De woningbouw is sinds 2017 vertraagd en was in 2020 uitzonderlijk laag. De prijzen op de vastgoedmarkt vertonen een aanzienlijke en gevarieerde stijging, zowel voor aankoop als voor huur, die vooral te wijten is aan onvoldoende nieuwe woningen en een gebrek aan types woningen die aan de vraag zijn aangepast.
Te kleine woningen
De helft van de Brusselse bevolking die het risico loopt om in armoede te vervallen, woont in een woning die als te klein wordt beschouwd voor de grootte van hun gezin. Bovendien wordt verwacht dat de gemiddelde grootte van de gezinnen de komende jaren zal blijven toenemen, waardoor deze discrepantie nog groter zou kunnen worden, voorspelt het expertisecentrum.