Sinds enkele jaren zijn plancha’s hip. En sinds vorig jaar bakt mijn vader trots zijn hamburgers op de zijne. Niet dat hij de barbecue afgezworen heeft. Maar hij combineert de twee een wisselt af.
Zijn plancha kostte ons een arm en een been. Hij is stevig, vreselijk zwaar en bijzonder professioneel. Een krachtige thermostaat, een vetvanger, een stroomindicator…: een prachtige machine, helemaal aangepast om grote hoeveelheden voedsel op te bakken. Een optimale kookkwaliteit voor een heleboel smakelijke recepten.
Het kleeft!
Maar het probleem is dat het vlees, dat hij met liefde kookt, altijd de neiging heeft om aan de plancha te blijven kleven. Vooral als hij verschillende bereidingen na elkaar bakt en de plaat dan vol zit met het residu van het vorige gerecht.
Hij schuurt als een gek
Om problemen te voorkomen, en om er zeker van te zijn dat elk gerecht op een schone bakplaat terechtkomt, heeft hij nu dus de techniek: hij maakt de bakplaat na elk gebruik schoon. Zijn de calamares klaar? Dan ruimt hij het op. Zijn de gehaktballetjes gaar? Hop, weer schoon.
De manier waarop is heel eenvoudig: hij giet water (eerder koud dan lauw) op de hete bakplaat. Door de thermische schok komen de residuen snel los. Rest alleen nog ze weg te duwen met de houten spatel voor je ze bijeenraapt met wat keukenpapier. Zonder je te verbranden natuurlijk! Je plancha wordt perfect schoon en je kan opnieuw bakken.
Het gebruik van ijsblokjes wordt ook aangeraden, maar mijn vader vindt dat minder voor de hand liggend. En bovendien hebben we liever ijsblokjes in cocktailglazen!
Eens afgekoeld…
Als het apparaat de tijd gehad heeft om af te koelen, kan je nog witte azijn op de plaat gieten. Dit helpt de bakplaat tegen corrosie te beschermen. Helemaal chef-kok!