Zo krijg je een cheque van 200 euro voor je verwarming op mazout

De federale regering heeft recent een akkoord gegeven om een premie van 200 euro toe te kennen aan huishoudens met verwarming op mazout. De mazoutcheque wekt nog heel wat vragen op… Wij helpen je!

In maart heeft de federale overheid verschillende maatregelen aangekondigd om deels de sterke stijging van de energieprijzen te compenseren. Naast een korting op de btw van elektriciteit en gas heeft de overheid besloten een cheque van € 200 toe te kennen aan huishoudens die verwarmd worden op mazout of propaangas in bulk.

Wat is de waarde van een mazoutcheque?

De mazoutcheque is een eenmalige premie van € 200 afgeleverd door de federale overheid. Het is geldig voor wie tussen 15 november 2021 en 15 november 2022 mazout besteld heeft.

Wie heeft recht op de mazoutcheque?

Elke persoon die in een huis of appartement woont kan de hulp aanvragen. Leden van eenzelfde huishouden kunnen deze overheidshulp maar één keer per huishouden aanvragen. De premie is dus niet bestemd voor morele personen (juridische entiteiten) of voor tweede verblijven.

Wie “betaalt” voor de mazoutcheque?

De FOD Economie is verantwoordelijk voor de controle van de aanvragen en voor de betaling van de mazoutcheque op je bankrekening. Om te controleren of je aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, behoudt de FOD Economie zich het recht om je mazoutleverancier te raadplegen en enkele van je gegevens te bevestigen. De mazoutleverancier kan dus niet zelf de mazoutcheque van je factuur aftrekken, en je mag het bedrag van de premie ook niet aftrekken van de betaling van je levering.

Hoe een aanvraag doen?

Je zal de aanvraag kunnen doen zodra de wet rond de mazoutcheque gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad en de online aanvraagmodule beschikbaar is op de website van de FOD Economie. De wet is voorzien voor de zomer van 2022. In de tussentijd is de FOD bezig met het opzetten van de online module.

Wie geen internet heeft, zal een aanvraag kunnen doen via een papieren formulier dat daarvoor werd opgesteld. Dat formulier zal deze zomer beschikbaar zijn bij je mazoutleverancier.

Welke documenten heb je nodig?

Om je aanvraag te doen, heb je een kopie van je mazoutlevering nodig, een betaalbewijs met je rekeningnummer en je rijksregisternummer. Houd je facturen en betaalbewijzen goed bij om ze bij de hand te hebben wanneer je de aanvraag om te genieten van de mazoutcheque invult.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼