België, een van de “zonnelanden” van Europa?

België, Nederland en Luxemburg zijn op weg om samen een belangrijke regio te worden op vlak van zonne-energie!

5de plaats ondanks een beperkte oppervlakte!

Op vlak van energieproductie via fotovoltaïsche panelen staat de Benelux op de 5de plaats in de EU. Volgens het Secretariaat-Generaal van de Benelux Unie bestaat er nog een “enorm groeipotentieel”, want het aandeel zonne-energie in de productie van hernieuwbare energie op nationaal niveau ligt op ongeveer 11% in België en Nederland en 5% in Luxemburg.

Zwaarwichtige cijfers!

In 2020 heeft het gebruik van fotovoltaïsche panelen in deze drie landen de CO2-uitstoot met meer dan 6 miljoen ton verlaagt, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 732.000 huishoudens. De Benelux alleen vertegenwoordigt 15% van de tewerkstelling in de Europese sector van zonnepanelen (30.000 functies op 195.000). De gemiddelde stijging tegen 2025 is 13% in de Benelux, voornamelijk getrokken door Luxemburg (+28,3%).

Tot slot wijst het Secretariaat-Generaal op het zakencijfer van de markt van zonnepanelen in de Benelux, dat meer dan 3,5 miljard euro bedraagt. Dat vertegenwoordigt meer dan 17% van de markt van de EU, waarvan het zakencijfers 17,31 miljard euro bedraagt.

Onze afhankelijkheid van Rusland verkleinen

Zonne-energie heeft een enorm potentieel in de EU. Elk zonnepaneel verlaagt onmiddellijk en direct onze energetische afhankelijkheid van Rusland”, zegt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Volgens haar werd op 14 mei meer dan 90 GW energie gegenereerd dankzij zonnepanelen. “Dat Europees record bewijst het enorme zonnepotentieel. Toch kunnen vandaag te veel mensen het zich niet veroorloven en gebruiken ze hun spaargeld om hun energiefacturen te betalen. Hen ondersteunen is een van de grootste uitdagingen. Want zon en isolatie verminderen structureel de energiefactuur.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼