Overschakeling naar rijk gas: wat moet je doen?

Sinds 2020 schakelt ons land geleidelijk aan over naar rijk gas. Een technische omschakeling die niet gelinkt is aan het conflict in Oekraïne, maar die simpelweg te wijten is aan het feit dat onze historische leverancier (Nederland) zijn belangrijkste gasbron ziet opdrogen.

Al bijna een halve eeuw bestaan er in ons land twee soorten aardgas naast elkaar. De reden? Gas wordt via verschillende distributiekanalen aangevoerd: enerzijds arm gas (laagcalorisch aardgas) uit Nederland, en anderzijds rijk gas met een hoge calorische waarde. Dat laatste is in het geval van België afkomstig uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Qatar of Algerije.

Wat het ene gas van het andere onderscheidt is dat ze een andere energetische waarde hebben. De energetische waarde van arm gas is bijvoorbeeld ongeveer 15% lager dan die van rijk gas. Het resultaat is dat wanneer we 1 m³ arm gas verbruiken, we 15% minder energie opwekken dan wanneer we 1 m³ rijk gas verbranden. Dit betekent dat je meer arm gas nodig hebt om op dezelfde manier te verwarmen of te koken als met rijk gas.

Veranderen we als gevolg van de oorlog in Oekraïne?

Nee, de omschakeling van arm gas naar rijk gas is niet het gevolg van het conflict in Oekraïne. Het land dat het magere gas uitvoert (Nederland) heeft besloten te stoppen met de gaswinning uit zijn belangrijkste veld, dat bijna uitgeput is. Om ervoor te zorgen dat zijn importerende buren hun distributie-infrastructuur en huishoudelijke apparaten kunnen aanpassen (een derde van ons land), hebben de Nederlanders daarom voorgesteld een progressief plan uit te voeren om de gasleveringen op te schorten. In het totaal zijn een miljoen Vlaamse, 500.000 Brusselse en 110.000 Waalse gezinnen betrokken.

Ze zijn door hun energieleverancier op de hoogte gebracht van de omschakelingsdatum en de te volgen procedure. In Brussel voert Sibelga sinds 2020 de omschakeling van arm naar rijk uit en zal daarmee doorgaan tot 2023. In Wallonië doen Ores en Resa hetzelfde.

Om te checken of je gemeente al aan de beurt is voor deze omschakeling, of dat binnenkort zal doen, bezoek je gewoon de website www.gasverandert.be

Moet ik mijn ketel vervangen?

Nee, dat is onwaarschijnlijk. In België kunnen alle na 1978 op de markt gebrachte gastoestellen met beide soorten gas werken. Als gevolg hiervan zullen in principe alleen toestellen van vóór 1978 vervangen moeten worden.

Maak bij twijfel, en in het belang van de veiligheid, gebruik van het onderhoud van je gasboiler om de compatibiliteit van je toestellen door een vakman te laten controleren. Bij huurders zijn alle gemaakte kosten ten laste van de eigenaar van het pand. Geen onderhoud binnenkort? Neem dan contact op met een erkende technicus om de compatibiliteit van je toestel met het rijke gas te controleren. Hij zal je een certificaat geven waarop staat of je ketel compatibel is of niet. Bewaar dit document, je zal een kopie moeten geven aan je huisbaas (als je huurder bent) of aan de persoon die het huis overneemt (als je eigenaar bent en verhuist).

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼