Een piek in het verbruik in het vooruitzicht terwijl je zonnepanelen geen stroom leveren? Dan zou de batterij van je elektrische auto je hulp kunnen bieden…
Het idee is om een deel van de batterij van de elektrische auto te gebruiken om pieken in het verbruik op te vangen en te zorgen voor totale energie-onafhankelijkheid, of toch bijna…
V2H
Het concept is gebaseerd op bi-directioneel opladen. Dat bestaat uit een laadpunt dat zowel in staat is de batterij van de auto op te laden als er energie uit te halen om die terug te geven aan het net (V2G of Vehicle to Grid), aan een gebouw (V2B of Vehicle to Building) of aan je huis (V2H of Vehicle to home). In theorie laadt je batterij op als de zon op je zonnepanelen schijnt. Tijdens pieken in het verbruik of wanneer het elektriciteitsnet uitvalt, zal het laadpunt in plaats daarvan energie uit deze batterij halen. Je elektrische auto zou dus op lange termijn (deels) de rol van een thuisbatterij kunnen spelen…
Is dat haalbaar?
Ja, deze technologie is al in gebruik in Japan en dat op grote schaal! In Europa hebben een paar bedrijven al proefprojecten in die aard, maar in ons land beweegt er nog niet veel.
Hoe zit het met het rijbereik van je elektrische auto?
Als we de gemiddelde dagelijkse afstand nemen die de gemiddelde Europeaan aflegt (tussen 25 en 50 km), kunnen we concluderen dat tussen 5 en 10 kWh batterijvermogen voldoende is om die afstand af te leggen. Een elektrische auto met een gemiddelde batterijcapaciteit van ongeveer 40-60 kWh zou genoeg stroom leveren om een klein huis een dag lang te verwarmen.
Zal de elektrische auto de thuisbatterij vervangen?
Niet echt, om één eenvoudige reden: in theorie laadt de auto thuis ‘s avonds en ‘s nachts op, net wanneer de zon niet meer op de zonnepanelen schijnt. Hier doet de thuisbatterij dienst als tussenschakel, terwijl ze deze V2H technologie overbodig maakt: door het overschot aan elektriciteit dat overdag wordt verzameld op te slaan en ‘s nachts terug af te geven.
Het hangt allemaal af van je profiel als (tele)werker, de frequentie van je oplaadbeurten, de plaats van je oplaadbeurten, de afstand die je dagelijks aflegt, je gewoonten op het vlak van elektriciteitsverbruik… Als je daarentegen het grootste deel van je tijd thuis doorbrengt, is de V2H-oplossing een goed alternatief…