Oorlog in Oekraïne: “een gevaar voor sommige panden”

De Nationale Bank van België waarschuwt voor de risico’s van de oorlog in Oekraïne. Meer dan ooit lijkt de tijd te dringen om naar de energie-efficiëntie van je woning te kijken…

Een vertraging van de economische groei en een toename van de (energie)inflatie ten gevolge van het conflict zouden een aanzienlijke weerslag kunnen hebben op de financiële stabiliteit, zo vreest de NBB. Hoewel de omvang van dit effect in dit stadium nog niet nauwkeurig kan worden gemeten, verwacht de Bank dat energie-intensieve bedrijven of huishoudens met woningen met een slechte energieprestatie er harder door zullen worden getroffen.

Een aanzienlijk deel van de Belgische hypotheekportefeuille bestaat uit panden waarvan de energie-inefficiëntie de eigenaars potentieel kwetsbaar maakt voor stijgende energieprijzen, als ze een variabel contract hebben of als hun vast contract op korte termijn afloopt, zegt de NBB.

Waardevermindering van sommige panden en huishoudens in moeilijkheden?

Bovendien kunnen de mogelijke toename van aflossingsmoeilijkheden en de mogelijke waardedaling van bepaalde panden (vooral de slecht geïsoleerde) de kwetsbaarheid van de Belgische vastgoedmarkt vergroten, in het licht van een snelle en uitgesproken stijging van de rentevoeten.

Hoe zit het met startende kopers? Zullen ze nog wel een huis kunnen kopen?

De NBB voorspelt dat de hypotheekmarkt toegankelijk zal blijven voor kredietwaardige starters. De marges die de Nationale Bank voorziet voor het toekennen van leningen met een hoge quotiteit zijn immers niet volledig benut en er blijft dus voldoende speelruimte over. Tot nu toe bleef de hypotheekmarkt dynamisch, merkt de NBB op, en er worden nog steeds recordbedragen voor hypothecaire leningen aan jonge leners uitgekeerd.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼